arrow-rightgooglepluslinkedinprinticonscroll-to-topsharearrow-leftslide-right

Deilig eplesmør – nesten uten sukker!

Forrige helg var jeg hjemme hos mamma. Eller, jeg kaller det egentlig bare «hjemme», for selv om jeg har bygd meg opp et liv i Oslo er det tross alt her jeg kommer fra. Born and raised og alt det der.

Jeg bodde på gård til jeg var rundt 8-9 år, og har fra jeg var liten lært at vi bruker de ressursene vi har på matfronten. Er det griser tilgjengelig så slakter vi, kan vi jakte så gjør vi det (akkurat denne delen står heldigvis bonuspappa for) og når de norske grønnsakene melder sin ankomst på høsten – da er det ikke snakk om at vi bruker noe annet! Derfor plukket jeg med meg en stor pose med norske epler fra mamma, og bega meg ut på eplesmørlaging da jeg kom tilbake til Bøler. Jeg har aldri laget dette før, men resultatet ble likevel helt nydelig!

♥ 1,5 kg norske epler
♥ 3 dl eplejuice
♥ 1 kanelstang
♥ 100 g brunt sukker

Skrell og kutt opp frukten slik at du har 1,5 kg kokeklare epler. Jeg ser for meg at det er godt å blande inn både pærer og bringebær i miksen, så har du det tilgjengelig er det bare å kjøre på! Hell epler og juice over i en tykkbunnet kjele sammen med kanelstangen og kok forsiktig opp under omrøring. La det hele koke i en 30 minutters tid eller til alt er mørt. Plugg i stavmikseren og gå løs på eplene til du har en jevn, myk masse igjen i kjelen.

Tilsett sukker, rør om og smak deg frem til en sødme du er fornøyd med. De ulike eplene som finnes i butikken eller på trær rundt i nabolaget akkurat nå varierer veldig i søthet! Vil du ha en sukkerfri variant kan du helt sikkert bruke sukrin gold i stedenfor sukker, men i såfall vil jeg kanskje anbefale deg å tilsette litt ekstra juice. Sukrin binder nemlig en del vann (takk til Maria som opplyste meg om dette), og massen kan derfor bli litt vel tykk. La det hele koke i en times tid før du heller det over på sterile glass. Eller som jeg gjorde: Skyll et norgesglass i glovarmt vann til henda dine smelter bort, tørk av det og hell blandingen over på dette. Om det funker like bra kan jeg ikke uttale meg om! XD

Eplesmør smaker vidunderlig under brunost på skiva, eller som topping på cottage cheesen til frokost. Ja, det inneholder litt sukker, men sammenliknet med syltetøy eller andre fruktmoser du får på butikken er det omtrent ingenting!  Totalt i hele miksen ble det ca 5% tilsatt sukker, og det… det kan vi faktisk leve med 😀

Håper det smaker!

//Camilla

4 svar til “Deilig eplesmør – nesten uten sukker!”

  1. Henriette sier:

    Ser nydelig ut! Vet du hvor lenge det er holdbart? 🙂

  2. I følge diverse sider på det o store internett holder det i opp til 1 år på sterile glass!

  3. Åse sier:

    Det hørtes digg ut! Får ta en tur innom mormor og sanke noen kilo epler tror jeg.

  4. Det kan jeg virkelig anbefale! 😀

oppskrifter

Favaffel

oppskrifter

Brokkolipuré

livsstilsendring trening

Kan du gi meg litt motivasjon?

oppskrifter

Jordskokksuppe

mental-helse trening

Bevegelse for kropp og sinn

trening

Yoga i senga

livsstilsendring

MAGASIN!

livsstilsendring

Livsstilsendring – del 1

trening

Leserspørsmål

oppskrifter

Salat på boks!

kosthold oppskrifter

Jeg vil gi deg et oppskriftshefte!

blogg

Embed

blogg

Ny favoritt!

blogg trening

Dagens marerittøkt!

kosthold oppskrifter

Den perfekte frokosten?

blogg

Feminist?

blogg oppskrifter

Den perfekte frappén !

trening

Hold kjeft

kosthold oppskrifter

Min favorittfrokost!

blogg

VÅKN OPP!!

blogg

Jeg sa ja!

blogg

Det gikk!

blogg trening

Dagens økt på rumpa!

oppskrifter

Vegedagbok: dag 3

blogg trening

Fremsiden av VG!

kurs trening

Jentedagen 2016

blogg kosthold

Hør meg på radio i dag!

oppskrifter

Sunn søndagskos!

blogg

Ukens video!

blogg

Ukens video!

blogg trening

En perfekt lørdag!

oppskrifter

Søtpotetlasagne!

kosthold oppskrifter

Tør du å slenge deg med?

trening

BOOTCAMP!

trening

Ny bootcamp!

blogg trening

En helt magisk helg

blogg trening

Ny øvelse: rumpepump!

kosthold oppskrifter

En liten smak av julen

blogg

Helt vanlig!

blogg

Bullshit.

kosthold oppskrifter

Morningbliss

blogg

Dødens dag

blogg

Bare på TV

blogg

Morgenstund

blogg

Dett i desa

trening

Booty blaster

blogg oppskrifter

Parkdag

blogg oppskrifter

Iskafffe i en fei!

blogg

God morgen!

oppskrifter

Pasta bolognese…

blogg oppskrifter trening

Har du prøvd denne etter trening?

oppskrifter

Sugarfree Saturday!

blogg oppskrifter

Onsdagskebab!

oppskrifter

Proteinrike vafler!

blogg kosthold oppskrifter

Sugarfree Saturday – iskrem og sjokolade!

blogg trening

Musikk som motiverer!

blogg oppskrifter

Sukker- og glutenfri ostekake!

blogg kosthold oppskrifter

5 søte og sukkerfrie fristelser!

blogg kosthold oppskrifter

Hvordan spise sunt i sommer?

blogg kosthold oppskrifter

Sjokoladebefengt frokostshake

blogg

Morgenstund

blogg

Lørdagsmagi

blogg

Triathlon?

blogg kosthold

Potetsalat og spontantur

blogg

Sommer !

blogg

Flink pike

kosthold

Fredagsburger !

blogg kosthold

Dark chocolate smoothie

blogg trening

Rumpebonanza!

kosthold

Burger delight

trening

Hjemmetrening

blogg

For stor?

blogg

Pizzakveld

blogg

God fredag!

Blogglisten hits