arrow-rightgooglepluslinkedinprinticonscroll-to-topsharearrow-leftslide-right

Derfor bør du la barna bli med på kjøkkenet!

Matlaging har alltid vært en stor del av livet mitt, og jeg tror (eller vet) at veldig mye av det skyldes at jeg har fått lov til å være med på kjøkkenet fra jeg var veldig liten. Det er selvsagt trist å se at jeg rent psykisk ikke har utviklet meg en dritt fra 2-årsalderen, men jeg har i alle fall lært meg å lage mat! XD

Og det, kjære venner, å kunne lage mat, det er en stor fordel den dag i dag. Jeg tør å prøve nye ting fra butikken, kjøper sjeldent ferdigmat (unntak: tacopulver. Hallo. Jeg vet man kan lage det selv, men det fra butikken er best) og jeg er ikke redd for å smake på hverken det ene eller andre. Nå har jeg selvsagt en egeninteresse for feltet også, men jeg tviler på at denne ville vært så sterk dersom jeg ikke hadde fått lov til å kutte salat, pynte kaker og skrelle poteter fra jeg lærte å gå.

For ja, barna kan faktisk være med på kjøkkenet fra de er veldig små ( i filmen over er jeg vel 2 år og 10 mnd) – og selv om det er et forbanna mas kan det også være utrolig koselig. Man kan leke, le og grise litt sammen, samtidig som den lille får et lite forhold til den maten som serveres. Jeg var aldri kryere enn de gangene jeg stolt fortalte at «jeg har laget salaten!!». Ikke at det var noen som egentlig trodde noe annet. Det så ut som et flyhavari.

Det at jeg laget noe av maten selv gjorde likevel at jeg i større grad turte å smake. Det var ikke alt jeg likte med en gang, selvsagt, men etterhvert som jeg ble eksponert for smaken så vente jeg meg gradvis til det og i dag er det ganske lite jeg kan si at jeg ikke liker. Akevitt og blåmuggost er kanskje på den lista, men det kommer seg det også.

Så, takk mamma for at jeg har fått være med deg på kjøkkenet, og takk for at du har lært meg hvordan jeg selv kan få mine barn til å bli like glad i lage mat som meg <3

5 tips til hyggelig matlaging med arvingen – lært av mamma. 

 • La barnet få lov til å utforske, og se en annen vei når paprikaen ender opp i 4 store biter i en salatbolle. Det er lov å telle til 10 mens du gjentar for deg selv at «salat er salat».
 • Jeg leste en gang at du skal gi barnet en «skarp kniv» for da er det lettere å kutte opp grønnsaker, men når kidden er 3 år gammel og like forutsigbar som en katt så ville jeg gått for den sløvesete kniven i skuffen. Kjipt å bli knivstukket før potetmosen er servert.
 • Lær barna å skrelle poteter, steke pannekaker og lage vafler. Hvorfor? Fordi dette er de kjedeligste jobbene i verden. På denne måten kan du sette bort disse oppgavene i all overskuelig fremtid.
 • La barnet ha sin egen handlekurv i butikken, men vær klar over at det kan havne ting oppi der som du egentlig ikke skal ha. Har du en stor handlevogn i tillegg, eller Gud forby: flere barn med handlekurv, bør du også være forberedt på en del skriking og hyling fordi det er urettferdig at Elliot får trille rundt på brokkolien og ikke Elias.
 • Husk at barnet mest sannsynlig kommer til å gå sin vei etter 10 minutter. Om dere baker pepperkaker eller lager middag må du derfor være forberedt på å gjøre mesteparten av jobben selv! Smør deg likevel med tålmodighet, etter hvert som de blir eldre kan du tvinge de til å gjøre mye mer. Helt til de når puberteten, da er de fortapt for alltid.

Lykke til, og del gjerne med oss dersom du også har noen gode kjøkkentips? 😀

//Camilla

2 svar til “Derfor bør du la barna bli med på kjøkkenet!”

 1. Heidi sier:

  Hahaha, ILU! ikke minst er det enklere å få kidsa til å spise opp/smake på alt når se selv har vært med å lage. Mini-me lagde tortilla-pizza i går, og smakte på både tomatsausen («godt!»), serrano-skinken («litt sterkt… Meje?») og selve tortillalefsen («ikke ferdig?») før vi rakk å sett den i ovnen. Men ja, jeg måtte jo finne meg i at all løken lå på én side, mens paprikaen lå på den andre… 😉

 2. Ja sant?? 😀
  hahahhaha, pizza er pizza, si 😉 Så flink du er!

oppskrifter

Brokkolipuré

livsstilsendring trening

Kan du gi meg litt motivasjon?

oppskrifter

Jordskokksuppe

mental-helse trening

Bevegelse for kropp og sinn

trening

Yoga i senga

livsstilsendring

MAGASIN!

livsstilsendring

Livsstilsendring – del 1

trening

Leserspørsmål

oppskrifter

Salat på boks!

kosthold oppskrifter

Jeg vil gi deg et oppskriftshefte!

blogg

Embed

hverdag kosthold trening

En varig livsstilsendring – uke 4

kosthold tanker trening

En varig livsstilsendring – uke 2!

hverdag kosthold trening

En varig livsstilsendring – uke 1 !

blogg tanker

Jeg vil føle meg bra!

blogg hverdag oppskrifter

Pizza, Bangkok og fremtidsplaner!

blogg tanker

Jeg blir så lei meg!

blogg

Ny favoritt!

blogg trening

Dagens marerittøkt!

kosthold oppskrifter

Den perfekte frokosten?

blogg

Feminist?

kosthold tanker

Jeg blir så forbanna lei.

blogg hverdag

Et liv ute av vater

hverdag tanker

En forandring må til

hverdag tanker trening

DETTE var helt latterlig morsomt!!

blogg tanker

Tar livet helt med ro

blogg oppskrifter

Den perfekte frappén !

tanker trening

Hold kjeft

kosthold oppskrifter

Min favorittfrokost!

blogg

VÅKN OPP!!

hverdag

Jeg sa ja!

blogg

Det gikk!

blogg trening

Dagens økt på rumpa!

oppskrifter

Vegedagbok: dag 3

hverdag oppskrifter

Vegetardagboken: mandag

blogg hverdag trening

Fremsiden av VG!

kurs trening

Jentedagen 2016

tanker trening

Hvorfor trener jeg?

blogg hverdag kosthold

Hør meg på radio i dag!

blogg hverdag

For en HERLIG dag!!

hverdag oppskrifter

Tips til mat på farten!

hverdag oppskrifter

Jeg sprekker av stolthet!

oppskrifter

Sunn søndagskos!

blogg

Ukens video!

hverdag oppskrifter

Lunsjtips og møte med TV 2!

blogg

Ukens video!

blogg trening

En perfekt lørdag!

oppskrifter

Søtpotetlasagne!

hverdag kosthold oppskrifter

Tør du å slenge deg med?

blogg hverdag

Endelig reiser vi!

kosthold tanker

5 tips til mat på farten!

hverdag oppskrifter

Av og til trenger jeg dette!

trening

BOOTCAMP!

hverdag kosthold tanker trening

Slik kommer du i form i 2016!

trening

Ny bootcamp!

blogg tanker

Er du en overspiser?

blogg hverdag

Plutselig ble alt klart!

blogg trening

En helt magisk helg

blogg trening

Ny øvelse: rumpepump!

kosthold oppskrifter

En liten smak av julen

blogg

Helt vanlig!

blogg

Bullshit.

kosthold oppskrifter

Morningbliss

blogg hverdag

3 år med min kjære!

hverdag trening

Må man alltid trene hardt?

blogg hverdag

Følger du meg på snap?

hverdag kosthold trening

Veien mot en sunnere livsstil – del 5

hverdag

Dødens dag

hverdag

Bare på TV

hverdag oppskrifter

Proteinpannekaker uten pulver!

blogg

Morgenstund

blogg

Dett i desa

trening

Booty blaster

blogg hverdag oppskrifter

Parkdag

hverdag kosthold trening

Veien mot en sunnere livsstil – del 2

blogg oppskrifter

Iskafffe i en fei!

blogg

God morgen!

oppskrifter

Pasta bolognese…

blogg oppskrifter trening

Har du prøvd denne etter trening?

hverdag oppskrifter

Sugarfree Saturday!

hverdag

God morgen :)

blogg oppskrifter

Onsdagskebab!

blogg hverdag

Coffee in the morning…

oppskrifter

Proteinrike vafler!

blogg hverdag oppskrifter trening

Gårdagens treningsøkt og hjemmelaget musli!

blogg kosthold oppskrifter

Sugarfree Saturday – iskrem og sjokolade!

blogg hverdag trening

Musikk som motiverer!

blogg hverdag oppskrifter

Proteinrik smoothie uten pulver!

blogg hverdag oppskrifter

Sukker- og glutenfri ostekake!

blogg kosthold oppskrifter

5 søte og sukkerfrie fristelser!

blogg kosthold oppskrifter

Hvordan spise sunt i sommer?

blogg hverdag kosthold oppskrifter

Sjokoladebefengt frokostshake

blogg hverdag trening

Hverdagsaktivitet og jentekveld

blogg hverdag

Når du minst venter det

blogg hverdag

Morgenstund

blogg

Lørdagsmagi

blogg

Triathlon?

hverdag kosthold tanker

Sol, sommer og gode valg

blogg hverdag kosthold

Potetsalat og spontantur

blogg

Sommer !

blogg hverdag tanker

Flink pike

kosthold

Fredagsburger !

blogg hverdag kosthold

Dark chocolate smoothie

blogg trening

Rumpebonanza!

kosthold

Burger delight

blogg hverdag

Ny uke, nye muligheter

trening ukategorisert

Hjemmetrening

hverdag kosthold ukategorisert

Proteinrike, sukkerfrie muffins!

ukategorisert

Prokrastinering, sa du?

ukategorisert

Om det å være seg selv

kosthold ukategorisert

Hva spiser jeg i løpet av en dag?

kosthold tanker

17. mai er vi så glad i…

blogg hverdag

Flower printed tights

blogg tanker

For stor?

trening ukategorisert

Dagens utfordring

hverdag tanker

It´s my birthday..

ukategorisert

Endelig søndag..

ukategorisert

Pizzakveld

tanker

God fredag!

Blogglisten hits