arrow-rightgooglepluslinkedinprinticonscroll-to-topsharearrow-leftslide-right

Derfor bør du la barna bli med på kjøkkenet!

Matlaging har alltid vært en stor del av livet mitt, og jeg tror (eller vet) at veldig mye av det skyldes at jeg har fått lov til å være med på kjøkkenet fra jeg var veldig liten. Det er selvsagt trist å se at jeg rent psykisk ikke har utviklet meg en dritt fra 2-årsalderen, men jeg har i alle fall lært meg å lage mat! XD

Og det, kjære venner, å kunne lage mat, det er en stor fordel den dag i dag. Jeg tør å prøve nye ting fra butikken, kjøper sjeldent ferdigmat (unntak: tacopulver. Hallo. Jeg vet man kan lage det selv, men det fra butikken er best) og jeg er ikke redd for å smake på hverken det ene eller andre. Nå har jeg selvsagt en egeninteresse for feltet også, men jeg tviler på at denne ville vært så sterk dersom jeg ikke hadde fått lov til å kutte salat, pynte kaker og skrelle poteter fra jeg lærte å gå.

For ja, barna kan faktisk være med på kjøkkenet fra de er veldig små ( i filmen over er jeg vel 2 år og 10 mnd) – og selv om det er et forbanna mas kan det også være utrolig koselig. Man kan leke, le og grise litt sammen, samtidig som den lille får et lite forhold til den maten som serveres. Jeg var aldri kryere enn de gangene jeg stolt fortalte at «jeg har laget salaten!!». Ikke at det var noen som egentlig trodde noe annet. Det så ut som et flyhavari.

Det at jeg laget noe av maten selv gjorde likevel at jeg i større grad turte å smake. Det var ikke alt jeg likte med en gang, selvsagt, men etterhvert som jeg ble eksponert for smaken så vente jeg meg gradvis til det og i dag er det ganske lite jeg kan si at jeg ikke liker. Akevitt og blåmuggost er kanskje på den lista, men det kommer seg det også.

Så, takk mamma for at jeg har fått være med deg på kjøkkenet, og takk for at du har lært meg hvordan jeg selv kan få mine barn til å bli like glad i lage mat som meg <3

5 tips til hyggelig matlaging med arvingen – lært av mamma. 

 • La barnet få lov til å utforske, og se en annen vei når paprikaen ender opp i 4 store biter i en salatbolle. Det er lov å telle til 10 mens du gjentar for deg selv at «salat er salat».
 • Jeg leste en gang at du skal gi barnet en «skarp kniv» for da er det lettere å kutte opp grønnsaker, men når kidden er 3 år gammel og like forutsigbar som en katt så ville jeg gått for den sløvesete kniven i skuffen. Kjipt å bli knivstukket før potetmosen er servert.
 • Lær barna å skrelle poteter, steke pannekaker og lage vafler. Hvorfor? Fordi dette er de kjedeligste jobbene i verden. På denne måten kan du sette bort disse oppgavene i all overskuelig fremtid.
 • La barnet ha sin egen handlekurv i butikken, men vær klar over at det kan havne ting oppi der som du egentlig ikke skal ha. Har du en stor handlevogn i tillegg, eller Gud forby: flere barn med handlekurv, bør du også være forberedt på en del skriking og hyling fordi det er urettferdig at Elliot får trille rundt på brokkolien og ikke Elias.
 • Husk at barnet mest sannsynlig kommer til å gå sin vei etter 10 minutter. Om dere baker pepperkaker eller lager middag må du derfor være forberedt på å gjøre mesteparten av jobben selv! Smør deg likevel med tålmodighet, etter hvert som de blir eldre kan du tvinge de til å gjøre mye mer. Helt til de når puberteten, da er de fortapt for alltid.

Lykke til, og del gjerne med oss dersom du også har noen gode kjøkkentips? 😀

//Camilla

2 svar til “Derfor bør du la barna bli med på kjøkkenet!”

 1. Heidi sier:

  Hahaha, ILU! ikke minst er det enklere å få kidsa til å spise opp/smake på alt når se selv har vært med å lage. Mini-me lagde tortilla-pizza i går, og smakte på både tomatsausen («godt!»), serrano-skinken («litt sterkt… Meje?») og selve tortillalefsen («ikke ferdig?») før vi rakk å sett den i ovnen. Men ja, jeg måtte jo finne meg i at all løken lå på én side, mens paprikaen lå på den andre… 😉

 2. Ja sant?? 😀
  hahahhaha, pizza er pizza, si 😉 Så flink du er!

oppskrifter spis

Italiensk suppe

oppskrifter spis

Tomatsuppe

oppskrifter spis

Pasta og pølser

oppskrifter spis

Hjemmelaget yoghurtis

oppskrifter spis

Jordbær- og avokadosalsa

oppskrifter spis

Mangosalsa

spis

Cheat days

oppskrifter spis

Linsegryte

oppskrifter spis

Hjemmelaget mango-is

oppskrifter spis

Tacobowl

tren

Yogafilm

oppskrifter

Buddhabowl

oppskrifter

Brokkolicouscous

oppskrifter

Mangoremser

oppskrifter

Vegetarbolognese

oppskrifter

Mangosmoothie

oppskrifter spis

Pepperkakefudge med Sukrin

oppskrifter spis

Favaffel

oppskrifter spis

Brokkolipuré

oppskrifter spis

Jordskokksuppe

oppskrifter spis

Oppskriftsonsdag: eplechips!

oppskrifter spis

Grove bananpannekaker!

blogg

MAGASIN!

oppskrifter spis

Salat på boks!

oppskrifter spis

Den perfekte kveldskosen!

blogg

Embed

oppskrifter spis

Quiche Lorraine(-tzen) !

blogg oppskrifter spis

Pizza, Bangkok og fremtidsplaner!

blogg

Ny favoritt!

oppskrifter spis

Sukkerfrie kanelsnurrer!

oppskrifter spis

Den perfekte frokosten?

blogg

Feminist?

blogg oppskrifter spis

Den perfekte frappén !

tren

Hold kjeft

oppskrifter spis

Min favorittfrokost!

blogg

VÅKN OPP!!

blogg

Jeg sa ja!

blogg

Det gikk!

oppskrifter spis

Vegedagbok: dag 3

blogg oppskrifter spis

Proteinrik kikertepizza! (vegetar)

oppskrifter spis

Vegetardagboken: mandag

blogg tren

Fremsiden av VG!

kurs tren

Jentedagen 2016

oppskrifter spis

Bananbrød med sjokolade!

oppskrifter spis

Tips til mat på farten!

oppskrifter spis

Jeg sprekker av stolthet!

oppskrifter spis

Sunn søndagskos!

blogg

Ukens video!

oppskrifter spis

Lunsjtips og møte med TV 2!

blogg

Ukens video!

blogg tren

En perfekt lørdag!

oppskrifter spis

Søtpotetlasagne!

oppskrifter spis

Tør du å slenge deg med?

oppskrifter spis

Av og til trenger jeg dette!

tren

BOOTCAMP!

oppskrifter spis

Disse må du bare smake!

oppskrifter spis

Sukkerfri søndagsnacks!

oppskrifter spis

Sukkerfrie sjokoladebomber!

blogg tren

En helt magisk helg

oppskrifter spis

En liten smak av julen

blogg

Helt vanlig!

blogg

Bullshit.

oppskrifter spis

Morningbliss

oppskrifter spis

Proteinrike havrerundstykker

blogg

Dødens dag

blogg

Bare på TV

blogg

Morgenstund

blogg

Dett i desa

blogg oppskrifter spis

Parkdag

oppskrifter spis

Rømmegrøt til frokost?

blogg oppskrifter spis

Iskafffe i en fei!

blogg

God morgen!

oppskrifter spis

Pasta bolognese…

blogg oppskrifter spis tren

Har du prøvd denne etter trening?

oppskrifter spis

Sugarfree Saturday!

blogg oppskrifter spis

Onsdagskebab!

oppskrifter spis

Proteinrike vafler!

blogg oppskrifter spis tren

Gårdagens treningsøkt og hjemmelaget musli!

blogg oppskrifter spis

Proteinrik smoothie uten pulver!

blogg oppskrifter spis

Sukker- og glutenfri ostekake!

blogg oppskrifter spis

5 søte og sukkerfrie fristelser!

blogg oppskrifter spis

Hvordan spise sunt i sommer?

blogg oppskrifter spis

Sjokoladebefengt frokostshake

blogg

Morgenstund

blogg

Lørdagsmagi

blogg

Triathlon?

blogg

Sommer !

blogg

Flink pike

blogg tren

Rumpebonanza!

blogg

For stor?

blogg

Pizzakveld

blogg

God fredag!

Blogglisten hits