arrow-rightgooglepluslinkedinprinticonscroll-to-topsharearrow-leftslide-right

Derfor bør du la barna bli med på kjøkkenet!

Matlaging har alltid vært en stor del av livet mitt, og jeg tror (eller vet) at veldig mye av det skyldes at jeg har fått lov til å være med på kjøkkenet fra jeg var veldig liten. Det er selvsagt trist å se at jeg rent psykisk ikke har utviklet meg en dritt fra 2-årsalderen, men jeg har i alle fall lært meg å lage mat! XD

Og det, kjære venner, å kunne lage mat, det er en stor fordel den dag i dag. Jeg tør å prøve nye ting fra butikken, kjøper sjeldent ferdigmat (unntak: tacopulver. Hallo. Jeg vet man kan lage det selv, men det fra butikken er best) og jeg er ikke redd for å smake på hverken det ene eller andre. Nå har jeg selvsagt en egeninteresse for feltet også, men jeg tviler på at denne ville vært så sterk dersom jeg ikke hadde fått lov til å kutte salat, pynte kaker og skrelle poteter fra jeg lærte å gå.

For ja, barna kan faktisk være med på kjøkkenet fra de er veldig små ( i filmen over er jeg vel 2 år og 10 mnd) – og selv om det er et forbanna mas kan det også være utrolig koselig. Man kan leke, le og grise litt sammen, samtidig som den lille får et lite forhold til den maten som serveres. Jeg var aldri kryere enn de gangene jeg stolt fortalte at «jeg har laget salaten!!». Ikke at det var noen som egentlig trodde noe annet. Det så ut som et flyhavari.

Det at jeg laget noe av maten selv gjorde likevel at jeg i større grad turte å smake. Det var ikke alt jeg likte med en gang, selvsagt, men etterhvert som jeg ble eksponert for smaken så vente jeg meg gradvis til det og i dag er det ganske lite jeg kan si at jeg ikke liker. Akevitt og blåmuggost er kanskje på den lista, men det kommer seg det også.

Så, takk mamma for at jeg har fått være med deg på kjøkkenet, og takk for at du har lært meg hvordan jeg selv kan få mine barn til å bli like glad i lage mat som meg <3

5 tips til hyggelig matlaging med arvingen – lært av mamma. 

 • La barnet få lov til å utforske, og se en annen vei når paprikaen ender opp i 4 store biter i en salatbolle. Det er lov å telle til 10 mens du gjentar for deg selv at «salat er salat».
 • Jeg leste en gang at du skal gi barnet en «skarp kniv» for da er det lettere å kutte opp grønnsaker, men når kidden er 3 år gammel og like forutsigbar som en katt så ville jeg gått for den sløvesete kniven i skuffen. Kjipt å bli knivstukket før potetmosen er servert.
 • Lær barna å skrelle poteter, steke pannekaker og lage vafler. Hvorfor? Fordi dette er de kjedeligste jobbene i verden. På denne måten kan du sette bort disse oppgavene i all overskuelig fremtid.
 • La barnet ha sin egen handlekurv i butikken, men vær klar over at det kan havne ting oppi der som du egentlig ikke skal ha. Har du en stor handlevogn i tillegg, eller Gud forby: flere barn med handlekurv, bør du også være forberedt på en del skriking og hyling fordi det er urettferdig at Elliot får trille rundt på brokkolien og ikke Elias.
 • Husk at barnet mest sannsynlig kommer til å gå sin vei etter 10 minutter. Om dere baker pepperkaker eller lager middag må du derfor være forberedt på å gjøre mesteparten av jobben selv! Smør deg likevel med tålmodighet, etter hvert som de blir eldre kan du tvinge de til å gjøre mye mer. Helt til de når puberteten, da er de fortapt for alltid.

Lykke til, og del gjerne med oss dersom du også har noen gode kjøkkentips? 😀

//Camilla

2 svar til “Derfor bør du la barna bli med på kjøkkenet!”

 1. Heidi sier:

  Hahaha, ILU! ikke minst er det enklere å få kidsa til å spise opp/smake på alt når se selv har vært med å lage. Mini-me lagde tortilla-pizza i går, og smakte på både tomatsausen («godt!»), serrano-skinken («litt sterkt… Meje?») og selve tortillalefsen («ikke ferdig?») før vi rakk å sett den i ovnen. Men ja, jeg måtte jo finne meg i at all løken lå på én side, mens paprikaen lå på den andre… 😉

 2. Ja sant?? 😀
  hahahhaha, pizza er pizza, si 😉 Så flink du er!

oppskrifter

Favaffel

oppskrifter

Brokkolipuré

livsstilsendring trening

Kan du gi meg litt motivasjon?

oppskrifter

Jordskokksuppe

mental-helse trening

Bevegelse for kropp og sinn

trening

Yoga i senga

livsstilsendring

MAGASIN!

livsstilsendring

Livsstilsendring – del 1

trening

Leserspørsmål

oppskrifter

Salat på boks!

kosthold oppskrifter

Jeg vil gi deg et oppskriftshefte!

blogg

Embed

blogg

Ny favoritt!

blogg trening

Dagens marerittøkt!

kosthold oppskrifter

Den perfekte frokosten?

blogg

Feminist?

blogg oppskrifter

Den perfekte frappén !

trening

Hold kjeft

kosthold oppskrifter

Min favorittfrokost!

blogg

VÅKN OPP!!

blogg

Jeg sa ja!

blogg

Det gikk!

blogg trening

Dagens økt på rumpa!

oppskrifter

Vegedagbok: dag 3

blogg trening

Fremsiden av VG!

kurs trening

Jentedagen 2016

blogg kosthold

Hør meg på radio i dag!

oppskrifter

Sunn søndagskos!

blogg

Ukens video!

blogg

Ukens video!

blogg trening

En perfekt lørdag!

oppskrifter

Søtpotetlasagne!

kosthold oppskrifter

Tør du å slenge deg med?

trening

BOOTCAMP!

trening

Ny bootcamp!

blogg trening

En helt magisk helg

blogg trening

Ny øvelse: rumpepump!

kosthold oppskrifter

En liten smak av julen

blogg

Helt vanlig!

blogg

Bullshit.

kosthold oppskrifter

Morningbliss

blogg

Dødens dag

blogg

Bare på TV

blogg

Morgenstund

blogg

Dett i desa

trening

Booty blaster

blogg oppskrifter

Parkdag

blogg oppskrifter

Iskafffe i en fei!

blogg

God morgen!

oppskrifter

Pasta bolognese…

blogg oppskrifter trening

Har du prøvd denne etter trening?

oppskrifter

Sugarfree Saturday!

blogg oppskrifter

Onsdagskebab!

oppskrifter

Proteinrike vafler!

blogg kosthold oppskrifter

Sugarfree Saturday – iskrem og sjokolade!

blogg trening

Musikk som motiverer!

blogg oppskrifter

Sukker- og glutenfri ostekake!

blogg kosthold oppskrifter

5 søte og sukkerfrie fristelser!

blogg kosthold oppskrifter

Hvordan spise sunt i sommer?

blogg kosthold oppskrifter

Sjokoladebefengt frokostshake

blogg

Morgenstund

blogg

Lørdagsmagi

blogg

Triathlon?

blogg kosthold

Potetsalat og spontantur

blogg

Sommer !

blogg

Flink pike

kosthold

Fredagsburger !

blogg kosthold

Dark chocolate smoothie

blogg trening

Rumpebonanza!

kosthold

Burger delight

trening

Hjemmetrening

blogg

For stor?

blogg

Pizzakveld

blogg

God fredag!

Blogglisten hits