arrow-rightgooglepluslinkedinprinticonscroll-to-topsharearrow-leftslide-right

Derfor overspiste jeg

/Inneholder annonselenker

Jeg håpet egentlig på å våkne til nok en varm vårdag i dag, men den gang ei.. Her på Bøler var det både guffent og kalt, og for første gang siden vi kom hjem fra ferie måtte jeg faktisk finne frem vårjakka. Ikke at jeg klager altså, jakka er tross alt smashing B-)

Jakke // Solbriller // Bukse 

Det står mye kontorarbeid på planen i dag, og som (nesten) alltid så gjøres dette fra stua hjemme. Jeg har mulighet til å dra på jobb også, men jeg jobber som regel best hjemme. Jeg sier «som regel» fordi det ikke akkurat virker som om det gjelder for dagen i dag. Jeg sitter bare her med et enormt sug etter *alt mulig* og klarer ikke helt å fjerne tankene fra at jeg har lyst til å dytte trynet fullt av både sjokolade, french fries og brunost. Helst alt samtidig.

Jeg vet jo at jeg ikke er sulten, det er ikke så alt for lenge siden jeg fikk i meg en god frokost, men det ser ikke ut til å ha noen betydning for kroppen min akkurat nå. Uansett hvor mye jeg forsøker å være realistisk og fortelle meg selv at «hallåå, dette er ikke reellt, du har ikke behov for noe som helst!» så klarer jeg ikke overdøve stemmen som hvisker at jeg fortjener å helle i meg posen med den potetgull som har ligget i skuffen siden fabruar, og sikkert smaker en blanding mellom papp og sagmugg.

Hos meg dukker dette suget etter noe å dytte i trynet som regel opp når jeg er litt lei meg, frustrert, sint eller sliten. Er jeg glad, mett, uthvilt og at peace så kjenner jeg aldri noe til det, og det forteller meg at dette er psykologisk – og ikke fysisk – betinget. Søtsuget dukker ikke opp fordi jeg egentlig behøver noe, men fordi det foregår en eller annen form for konflikt inni meg som jeg ikke helt klarer å sette ord på, eller som jeg ikke har fått drøftet med noen enda. De følelsene jeg egentlig sitter inne med blir på en måte kamuflert i et slør av sult og søtsug, om det gir noen som helst form for mening?

Jeg tror i alle fall at de aller fleste av oss kan kjenne på dette i blant, i større eller mindre grad. Er det noe som dukker opp innimellom er det ikke nødvendigvis et problem, men dersom du ofte kjenner på dette kan det være lurt å forsøke å ta noen grep. Og med «ta noen grep» mener jeg ikke at du skal trene viljestyrken din til å stå i mot søtsuget, men at du må finne ut hvorfor det dukker opp! Det hjelper lite å sette plaster på et kutt, om du fortsetter å skjære deg i armen etterpå. Da jeg forsto alt dette forsvant overspisingsepisodene (som tidligere kunne dukke opp flere ganger i uken) sakte, men sikkert, og jeg kan faktisk ikke huske sist jeg gjorde det. Bank i bordet. Pei pei pei.

Fakta om emosjonell overspising (kilde HER)

 • Man tror at emosjonell overspising ofte kommer som en følge av at man ikke evner å skille fysisk sult fra et indre følelsesmessig ubehag.
 • Søtsuget dukker gjerne opp akutt (normal sultfølelse kommer over tid).
 • Følelsen kan ofte beskrives som en trang til å spise noe søtt, salt eller fett, i motsetning til å ha lyst på mat fordi man faktisk er sulten.
 • Etter å ha tilfredstilt det opprinnelige suget er man likevel ikke fornøyd, og ender derfor opp med å overspise på det man har tilgjengelig.
 • Følelsen av skam og skyld som dukker opp etter en overspisingsepisode fører gjerne til at man føler seg verre snarere enn bedre.

Hva kan du gjøre?

Når det kommer til vekt, mat og helse har vi en tendens til å tro at det å behandle symptomene er godt nok. Overspiser du? Javel, da må du vel slutte med det, da, så vil alt ordne seg. Det er ikke bra for deg vet du – ta et eple i stedenfor. Funker ikke det? Ta en pille mot søtsug. Fremdeles ikke bra? Kanskje en operasjon av magesekken din vil hjelpe!

Ulempen med denne typen behandling er at det ikke tar tak i den underliggende årsaken til at handlingen utføres i første omgang. Den tar ikke tak i de emosjonelle og psykiske faktorene som ligger til grunn for at du gjør det du gjør – noe som er essensielt dersom du ønsker å endre på handlingsmønstrene dine.

Årsakene kan være mange, men de som ofte går igjen er:

 • Et usikkert sosialt nettverk.
 • Man vil «klare alt selv» i stedenfor å snakke med andre om tanker og følelser.
 • Man kan føle skam eller at man er til bry dersom man lufter følelsene sine for andre, og holder der derfor heller for seg selv.

Det er ikke alltid lett å vite hva som er årsaken, men neste gang du kjenner at søtsuget kommer kastende over deg ut fra ingensteds kan du jo forsøke å tenke litt gjennom hva som var den utløsende faktoren? I mellomtiden skal jeg gå å lage meg et ordentlig måltid (jeg begynner å bli sulten på ordentlig nå) og sende A en melding og si unnskyld for at jeg ikke gadd å svare han da han dro i dag tidlig, selv om han var søt og sa at det sto Pepsi Max i kjøleskapet til meg. Jeg får kanskje forklare hvorfor også, og håpe at hodet og søtsuget blir litt lettere 🙂

//Camilla

16 svar til “Derfor overspiste jeg”

 1. Maria sier:

  TAKK for at du tar opp dette! ???? Sliter med dette selv og det er et så jævlig viktig tema som dessverre enda er litt tabu!

 2. Sigrunn sier:

  Åå Herligland. Det er jo akkurat slik jeg og har det i perioder. Takk! Takk! takk!

 3. Annika sier:

  Jeg får dette rett før mensen ?

 4. Tone sier:

  Takk, Camilla. Du er god!

 5. […] men musikk. Og litt trening. I går følte jeg meg nemlig som en haug med søppel (sjekk innlegget HER), og bestemte meg derfor for å ta meg en liten tur ut og lufte hodet. Jeg har tross alt til gode […]

 6. Stine sier:

  Takk for dette innlegget 😉 jeg har fulgt deg en stund og synes du skriver bra men har til tider blitt litt provosert av enkelte sitater som»skal spise en godteripose på størrelse med hodet mitt etterpå» etterfulgt av heiende kommentarer om hvor godt forbilde du er som skriver dette fra følgerne dine. Jeg har selv slitt med overspising og det er sikkert derfor jeg ble litt provosert for jeg husker hvordan det var å ha konstant sug etter raske karbohydrater. Det ble endel sjokolade og baguetter hver dag, og vekten økte med 15 kilo til slutt. Nå, over ti år etterpå så kommer det samme suget om jeg kun tar EN Sjokoladebit. Og da er det ingenting rundt som betyr noe, det eneste jeg greier å tenke på er at jeg MÅÅÅ ha mer. Måtehold hjelper ikke, men gjør det derimot verre 🙂 sånn sett så tror jeg sjokolade kan være for enkelte som en drink kan være for en alkoholiker. Det trigger suget istedenfor å dempe. Løsningen for meg var å prøve å trene bort de vonde følelsene og det hjalp faktisk 🙂 var jeg ekstra sinna så hjalp en runde på mølla. 🙂

 7. Så hyggelig Stine! 😀
  Nå skal det nevnes at jeg ikke har overspist på over et år, så de gangene jeg har kjøpt en stor pose med godteri har jeg endt opp med å legge store deler i skuffen på kjøkkenet og latt det ligge der til neste helg – eller neste gang jeg har hatt lyst på noe. Jeg har forsøkt å dele dette også, men det har kanskje ikke kommet like godt frem? Skal i allefall tenke på det til neste «godteriinnlegg» – å presisere at ikke alt må spises med en gang 🙂

  Ja, jeg skjønner hva du mener – det var akkurat slik det var for meg tidligere også. Jeg klarte ikke stoppe, what so ever! Heldigvis har dette endret seg med tiden, og nå har jeg sjokolade i hus nesten hele tiden uten at det er det minste problem 😀

 8. Så hyggelig Tone, takk! 😀

 9. Da tror jeg kanskje det er hormonene som setter deg ut av spill! Det er det dessverre vanskeligere å gjøre noe md ;D

 10. Da håper jeg jammen du etterhvert kommer deg ut av det, Sigrunn!! 😀 :*

 11. Bare hyggelig du! 😀
  Helt enig med deg – ja til mer åpenhet!

 12. Stine sier:

  Godt å høre at du ikke spiste opp alt på en gang 🙂 da misforsto jeg litt 🙂 sikkert fordi jeg selv ikke hadde greid å la det ligge i skuffen 🙂

 13. Oda sier:

  takk for ærlig og bra innlegg! viktig å belysa detta, når det fremdeles e ganske skambelagt og vanskelig tema å snakka om 🙂 du e så BRA!! 😀

 14. LH sier:

  Innlegg som dette får meg til å gråte litt, for jeg kjenner meg så godt igjen.. Jeg har ikke noe sosialt nettverk, det er vanskelig når skolevenninner studerer på andre siden av landet, og du selv går rett ut i jobb etter VGS, en jobb som kun gir middelaldrende kolleger.

  Jeg HATER kroppen min, og har nå kommet til det punktet hvor jeg for det meste spiser grønnsaker, og kanskje noen brødskiver i løpet av dagen. Jammen hjelper det, jeg har gått ned 4 kg på 4 uker, men selvfølelsen og selvbilde er uforandret. Dessverre er overspising et ukjent tema for de fleste, og ytterst få vet hva det egentlig dreier seg om.

  Så, nå går jeg egentlig bare og lurer på når jeg kommer til å spise den kiloen med smågodt.. :/

 15. MalinS sier:

  Wow ! Akkurat sånn ja…vet ikke helt om jeg satte pris på at du satte ord på det..for det stemmer på en prikk, og det var egentlig et ubehagelig lys som ble slått på i topplokket her nå..
  Samtidig, takk for at du skrev det..for jeg vil jo selvsagt gjøre noe med det, som igjen er lettere nå når jeg ble bevisst hva det er.

  Æsj, hater og elsker å lære/innse sånne her ting..

  God helg, og takk for innleggene dine!

  Hilsen hun med veldig mye spyleveske på snap her om dagen ;-D

 16. Det er både forferdelig og fantastisk å innse sånne ting, er det ikke? 😛
  Samtidig får vi trøste oss med at vi ikke blir noe «dårligere» som mennesker av å vite hvordan ståa er, men vi får derimot mulighet til å gjøre noe med det! 😀

  Håper du får en super påske :*

oppskrifter spis

Italiensk suppe

oppskrifter spis

Tomatsuppe

oppskrifter spis

Pasta og pølser

oppskrifter spis

Hjemmelaget yoghurtis

oppskrifter spis

Jordbær- og avokadosalsa

oppskrifter spis

Mangosalsa

spis

Cheat days

oppskrifter spis

Linsegryte

oppskrifter spis

Hjemmelaget mango-is

oppskrifter spis

Tacobowl

tren

Yogafilm

oppskrifter

Buddhabowl

oppskrifter

Brokkolicouscous

oppskrifter

Mangoremser

oppskrifter

Vegetarbolognese

oppskrifter

Mangosmoothie

oppskrifter spis

Pepperkakefudge med Sukrin

oppskrifter spis

Favaffel

oppskrifter spis

Brokkolipuré

oppskrifter spis

Jordskokksuppe

oppskrifter spis

Oppskriftsonsdag: eplechips!

oppskrifter spis

Grove bananpannekaker!

blogg

MAGASIN!

oppskrifter spis

Salat på boks!

oppskrifter spis

Den perfekte kveldskosen!

blogg

Embed

oppskrifter spis

Quiche Lorraine(-tzen) !

blogg oppskrifter spis

Pizza, Bangkok og fremtidsplaner!

blogg

Ny favoritt!

oppskrifter spis

Sukkerfrie kanelsnurrer!

oppskrifter spis

Den perfekte frokosten?

blogg

Feminist?

blogg oppskrifter spis

Den perfekte frappén !

tren

Hold kjeft

oppskrifter spis

Min favorittfrokost!

blogg

VÅKN OPP!!

blogg

Jeg sa ja!

blogg

Det gikk!

oppskrifter spis

Vegedagbok: dag 3

blogg oppskrifter spis

Proteinrik kikertepizza! (vegetar)

oppskrifter spis

Vegetardagboken: mandag

blogg tren

Fremsiden av VG!

kurs tren

Jentedagen 2016

oppskrifter spis

Bananbrød med sjokolade!

oppskrifter spis

Tips til mat på farten!

oppskrifter spis

Jeg sprekker av stolthet!

oppskrifter spis

Sunn søndagskos!

blogg

Ukens video!

oppskrifter spis

Lunsjtips og møte med TV 2!

blogg

Ukens video!

blogg tren

En perfekt lørdag!

oppskrifter spis

Søtpotetlasagne!

oppskrifter spis

Tør du å slenge deg med?

oppskrifter spis

Av og til trenger jeg dette!

tren

BOOTCAMP!

oppskrifter spis

Disse må du bare smake!

oppskrifter spis

Sukkerfri søndagsnacks!

oppskrifter spis

Sukkerfrie sjokoladebomber!

blogg tren

En helt magisk helg

oppskrifter spis

En liten smak av julen

blogg

Helt vanlig!

blogg

Bullshit.

oppskrifter spis

Morningbliss

oppskrifter spis

Proteinrike havrerundstykker

blogg

Dødens dag

blogg

Bare på TV

blogg

Morgenstund

blogg

Dett i desa

blogg oppskrifter spis

Parkdag

oppskrifter spis

Rømmegrøt til frokost?

blogg oppskrifter spis

Iskafffe i en fei!

blogg

God morgen!

oppskrifter spis

Pasta bolognese…

blogg oppskrifter spis tren

Har du prøvd denne etter trening?

oppskrifter spis

Sugarfree Saturday!

blogg oppskrifter spis

Onsdagskebab!

oppskrifter spis

Proteinrike vafler!

blogg oppskrifter spis tren

Gårdagens treningsøkt og hjemmelaget musli!

blogg oppskrifter spis

Proteinrik smoothie uten pulver!

blogg oppskrifter spis

Sukker- og glutenfri ostekake!

blogg oppskrifter spis

5 søte og sukkerfrie fristelser!

blogg oppskrifter spis

Hvordan spise sunt i sommer?

blogg oppskrifter spis

Sjokoladebefengt frokostshake

blogg

Morgenstund

blogg

Lørdagsmagi

blogg

Triathlon?

blogg

Sommer !

blogg

Flink pike

blogg tren

Rumpebonanza!

blogg

For stor?

blogg

Pizzakveld

blogg

God fredag!

Blogglisten hits