arrow-rightgooglepluslinkedinprinticonscroll-to-topsharearrow-leftslide-right

Fanny og gründerlivet

Har du noen gang drømt om å starte noe for deg selv? Være din egen sjef? Fanny (26) hoppet i det og startet sin egen kafé midt i Oslo. Jeg har tatt turen til den hyggelige kaféen for å snakke litt om gründerlivet og det å tørre å satse på noe annet «nine to five» i den vanlige arbeidshverdagen. Kaféen ligger på øvre Grünerløkka, i et hyggelig lokale med mye liv på fortauet utenfor. Jeg møter Fanny her for en prat en solskinnsdag i juli.

Fra treningssenter til kafé

-Hvilken bakgrunn og utdannelse har du fra før du startet kafé?

«Egentlig er jeg utdannet personlig trener (PT) og kostholdsveileder. Det var vel noe jeg gjorde for å følge en treningsinteresse og se om det var noe jeg ville jobbe med. Jeg er glad for at jeg tok det, men det er ikke noe jeg vil jobbe med akkurat nå. Kostholdsdelen er kanskje noe jeg vil bygge mer på, som er veldig spennende».

Interessen for kosthold har Fanny beholdt og tatt med seg videre. Hun ser på mange webinarer, tar kurs ved siden av jobben og interesserer seg for et litt alternativt kosthold. Hun har altså ingen bakgrunn fra kokkeyrket, økonomi eller administrasjon, som jeg hadde sett for meg på forhånd. Linken fra PT til innehaver av kafé er kanskje litt vanskelig å finne, men Fanny forteller at hun alltid har hatt en stor interesse for kaffe. Da hun var liten måtte moren gjemme unna kaffeslantene så ikke Fanny drakk dem opp. I tenårene begynte hun med iskaffe og kaffe latte, og beveget seg etter hvert over til svart kaffe.

«Jeg har jobbet i kafé i mange år, og fikk min første jobb som 13 åring i bakeri og konditori på Flisa. Det var kanskje ikke det beste for helsa, men veldig hyggelig! Jeg har alltid hatt en interesse for kaffe, smaker og mat. Etter å ha reist til Brasil og Bali kom jeg hjem og fikk jobb på kaffebar i Oslo. Jeg har mange fine kaffeminner. Kaffen har vært et tilholdssted når ting har vært vanskelige og kjipe. Når livet har gått imot har jeg alltid funnet kos og tilhørighet på en kafé. Så det har lenge vært en liten drøm – tenk så gøy å åpne sin egen kafe!»

Å gripe sjansen

Mange har nok båret på en slik drøm, men Fanny bestemte seg altså for å gjøre noe med det. Da sjansen kom, et fint lokale ble ledig på Grünerløkka i Oslo, så hev hun seg på. Det er imponerende nok i seg selv, men hør på dette: Fanny var i starten av 20-årene og nybakt mor da hun startet opp!

«Når sjansen kom tenkte jeg: når den først er her må man jo tørre å gjøre det! Det var bra beliggenhet, bra husleie, ting så generelt bra ut… så vi bestemte oss for at det her, det gjør vi».

Fanny driver kaféen, men får hjelp og støtte av samboer Diar. Han kommer fra Irak hvor Fanny sier at de har en sterkere tradisjon for å drive sin egen bedrift. Både hun og samboeren har hatt et ønske om å drive butikk i familien, og det å ha støtte hjemmefra er nok essensielt for en gründer. Sønnen deres var bare rundt et år gammel da sjansen kom. Jeg tenker for meg selv at i småbarnsfasen har man allerede nok med alt som skjer, om ikke man skal bygge opp en bedrift i tillegg. Fanny mener på sin side at den fleksible hverdagen som selvstendig næringsdrivende gir henne enda mer tid med sønnen.

«Jobbe må man jo uansett. Jeg har hatt et ønske om noe annet enn en «åtte til firejobb». Det er klart det er mye arbeid, men arbeidstiden er fleksibel. Jacob startet i barnehagen da han var halvannet år, det var litt tøft. Jeg jobbet mye og gråt mye, men det varte heldigvis ikke så lenge. Vi har nok hatt mer tid sammen enn den gjennomsnittlige familien, med mulighet for å levere sent, hente tidlig, ta et par hjemmedager. Vi har ofret litt på den økonomiske siden for å heller ha muligheten til mer tid med familien».

Det siste her synes jeg er verdt å stoppe opp og tenke litt over. For det er mer enn penger som har verdi i livet. Selv om det er mye arbeid å drive sitt eget kan jeg godt forstå ønsket om en fleksibel arbeidshverdag og muligheten til å være sin egen sjef.

-Hvor finner du motivasjon og inspirasjon når ting er vanskelige?

«Jeg tenker at tiden er der uansett, den må uansett fortsette å gå. Jeg kan jo velge å kaste kortene og gi opp, men da finner jeg aldri ut hva som kunne ha skjedd. Jeg er litt spirituell og tror at alt har en mening. Alt som skjer er en lærdom for meg som person. Man kommer seg gjennom ting på en eller annen måte. Ikke bare tenke negativt – nå går det gæli, gæli, gæli – det er som oftest noe lys et sted uansett».

Videre sier Fanny at om man først skal satse så er vi jo veldig heldige som bor i Norge. Hvis alt skulle gå «gæli» så har vi et støtteapparat og en forsikring bare ved at vi bor her i landet, selv om det ikke nødvendigvis er billig å starte sitt eget her. Støtte fra venner og familie er også viktig, og Fanny har satt pris på storesøster Camilla.

«Det er godt å ha et støtteapparat rundt seg, noen å snakke med og dele tanker med. Og som kan stille opp økonomisk, som da Camilla lånte meg penger til bleier».

Utfordringer ved gründerlivet

De fleste gründere vil gå på en smell eller to i løpet av karrieren. Vi snakker litt om at folk gjerne vil vise frem suksesshistoriene, men få snakker om gangene det ikke gikk bra. Det følger ikke noen bruksanvisning med til gründerlivet, og mange holder kortene tett til brystet grunnet konkurranse.

-Hva er en typisk utfordring en kafégrunder kan støte på?

«Økonomi så klart, og det å skaffe seg en kundemasse. Vi har ikke vært så flinke til å reklamere, som er negativt fordi vi fikk nok færre kunder enn vi kunne hatt i starten. På den andre siden er det positivt fordi jeg synes det er så overveldede mye reklame i dagens samfunn. Å kunne skaffe seg kunder fordi folk snakker positivt om oss synes jeg har høyere verdi enn for eksempel et fint bilde på Instagram som kanskje ikke lever opp til forventningene».

-Som du sa følger det ingen bruksanvisning med til gründerlivet. Det er ingen som forteller deg hva du skal gjøre. Hvilke råd vil du gi til andre som bærer på en drøm om å starte noe eget? Hva bør man sette seg inn i og vite om på forhånd?

«Jeg skulle ønske jeg hadde funnet riktig regnskapsfører helt fra starten av, der er det mye å spare. Det finnes mange du kan kontakte for å få råd, som Arbeidstilsynet og Skatteetaten. Søk og spør! Forklar situasjonen du er i og spør i vei, selv om det kan være litt vanskelig når man ikke vet helt hva man lurer på. Spør også andre gründere, finn de som er åpne og vil dele, og meld deg på kurs. Ikke tro at du kan alt – vær ydmyk!».

En slik drøm bygger seg opp over tid, og på forhånd kan du gjerne søke jobb i den bransjen du ønsker å drive i. Fanny jobbet som nevnt i kafé og kaffebar lenge før hun startet sin egen.

«Start på bunnen. Still mye spørsmål om driften og sett deg inn i hva som er viktig».

Hvordan tørre å satse?

Fanny sier at det beste hun liker med jobben sin er friheten og muligheten til å ta egne avgjørelser. Hun kan behandle sine ansatte slik hun selv hadde ønsket å bli behandlet. Og hun møter mange forskjellige og spennende mennesker. Hva vil hun si til deg som sitter med en idé og lurer på om du skal tørre å satse?

«Det er deg selv som tar valget. Ingen tar det for deg. Du må tørre å hoppe hvis det er det du vil. Det finnes mange bra bøker å lese om man liker det, om motivasjon og selvutvikling – for å få litt inspirasjon. Hvis det du alltid har gjort ikke fungerer for deg så må du tørre å gjøre noe annet!»

Fanny har en sterk tro på det å følge drømmene sine, selv om det som oftest betyr at man må ta en sjanse og bryte opp med noe av det kjente. Gründerlivet er nok ikke for alle, men om du sitter inne med en idé og liker tanken på å være din egen sjef så er hennes oppfordring at du hopper i det!

Tekst og foto av Maria Uldahl.

Denne saken ble først publisert i Fitnokmagasinet #7 2018.

Kommentarer er stengt.

oppskrifter

Favaffel

oppskrifter

Brokkolipuré

livsstilsendring trening

Kan du gi meg litt motivasjon?

oppskrifter

Jordskokksuppe

mental-helse trening

Bevegelse for kropp og sinn

trening

Yoga i senga

livsstilsendring

MAGASIN!

livsstilsendring

Livsstilsendring – del 1

trening

Leserspørsmål

oppskrifter

Salat på boks!

kosthold oppskrifter

Jeg vil gi deg et oppskriftshefte!

blogg

Embed

blogg

Ny favoritt!

blogg trening

Dagens marerittøkt!

kosthold oppskrifter

Den perfekte frokosten?

blogg

Feminist?

blogg oppskrifter

Den perfekte frappén !

trening

Hold kjeft

kosthold oppskrifter

Min favorittfrokost!

blogg

VÅKN OPP!!

blogg

Jeg sa ja!

blogg

Det gikk!

blogg trening

Dagens økt på rumpa!

oppskrifter

Vegedagbok: dag 3

blogg trening

Fremsiden av VG!

kurs trening

Jentedagen 2016

blogg kosthold

Hør meg på radio i dag!

oppskrifter

Sunn søndagskos!

blogg

Ukens video!

blogg

Ukens video!

blogg trening

En perfekt lørdag!

oppskrifter

Søtpotetlasagne!

kosthold oppskrifter

Tør du å slenge deg med?

trening

BOOTCAMP!

trening

Ny bootcamp!

blogg trening

En helt magisk helg

blogg trening

Ny øvelse: rumpepump!

kosthold oppskrifter

En liten smak av julen

blogg

Helt vanlig!

blogg

Bullshit.

kosthold oppskrifter

Morningbliss

blogg

Dødens dag

blogg

Bare på TV

blogg

Morgenstund

blogg

Dett i desa

trening

Booty blaster

blogg oppskrifter

Parkdag

blogg oppskrifter

Iskafffe i en fei!

blogg

God morgen!

oppskrifter

Pasta bolognese…

blogg oppskrifter trening

Har du prøvd denne etter trening?

oppskrifter

Sugarfree Saturday!

blogg oppskrifter

Onsdagskebab!

oppskrifter

Proteinrike vafler!

blogg kosthold oppskrifter

Sugarfree Saturday – iskrem og sjokolade!

blogg trening

Musikk som motiverer!

blogg oppskrifter

Sukker- og glutenfri ostekake!

blogg kosthold oppskrifter

5 søte og sukkerfrie fristelser!

blogg kosthold oppskrifter

Hvordan spise sunt i sommer?

blogg kosthold oppskrifter

Sjokoladebefengt frokostshake

blogg

Morgenstund

blogg

Lørdagsmagi

blogg

Triathlon?

blogg kosthold

Potetsalat og spontantur

blogg

Sommer !

blogg

Flink pike

kosthold

Fredagsburger !

blogg kosthold

Dark chocolate smoothie

blogg trening

Rumpebonanza!

kosthold

Burger delight

trening

Hjemmetrening

blogg

For stor?

blogg

Pizzakveld

blogg

God fredag!

Blogglisten hits