arrow-rightgooglepluslinkedinprinticonscroll-to-topsharearrow-leftslide-right

Hvordan unngå å jukse på dietten din

Er overskriften på dette innlegget her. I utganspunktet både en fengende overskrift og et greit tema, helt til man begynner å lese innholdet i selve artikkelen. Maken til svada skal man faktisk lete lenge etter, for ikke å snakke om hvordan forfatteren i bunn og grunn snakker positivt om det å ha et anstrengt forhold til mat. For på hvilket tidspunkt ble det ok  å måtte løpe eller ta 20 push ups for å fortjene en sjokoladebit? Det snakkes videre om onde cravings, hvordan det å være sulten betyr at du brenner fett (NEI) og om at man, dersom man virkelig vil bli fit, må være så sulten at man føler at man har et hull i magen…

Jeg skulle så gjerne ønske at artikler som dette måtte gjennom et filter før det ble publisert, for innholdet er virkelig ikke i tråd med sannheten – spør du meg skader den mer enn den hjelper!
I det følgende kommer jeg til å ta for meg noen påstander fra denne «artikkelen» og forklare deg hvorfor dette ikke stemmer og ikke minst gi deg mine tips til hvordan du på en sunn, gjennomtenkt måte kan klare deg helt fint gjennom en diett uten å sulte på deg et hull i magen…

 1. If I want cake I have to first:
  Nr.1  Listen to X song. (Choose a song that motivates you).
  Nr. 2 Do 20 push ups in one go.
  Nr 3. Run up and down a set of stairs. /go round the block.
  Nr 4. Clean the bathroom/do the dishes / take out the trash.

  Dersom du har lyst på en kakebit er mitt forslag dette: SPIS EN KAKEBIT!!!! En kake er, som all annen mat, sammensatt av karbohydrater, fett og proteiner. Dette utgjør tilsammen en viss mengde kalorier. I løpet av en dag skal du ha i deg X antall kalorier, og om disse kommer fra kake eller brokkolig er klekkende likegyldig. Det som er tilfelle er at du kan spise MER brokkoli enn kake for å nå samme mengder kalorier, men har du 500 kcal til overs så kan du fritt velge hva du vil bruke disse på.
  Følger du ikke en gang en strikt diett, men har det jeg kaller et balansert kosthold så har også kaken sin plass i dette. Så lenge du tar deg EN bit, koser deg med denne og ellers opprettholder de gode vanene dine vil dette på ingen måte gjøre deg hverken tjukk eller mindre fit. Det vil kanskje gjøre deg litt gladere, da.

 2. Evil cravings: Your´re hungry, listen to your body, It needs food now. Just a bite to stop the worst hunger until my next meal won´t hurt.
  Self discipline comeback: Yes! Being hungry means my metabolism is working and is currently burning stored fat. Score! And I know myself well  enough to know that I can never have just one bite. It will only trigger my cravings even more. I will wait until my next meal happily aware that I have burned some of my stored fat.

  Jeg vil bare begynne med et enkelt uttrykk: WHAT?? Sult har på ingen måte noe som helst med forbrenning å gjøre, men er et resultat av flerfoldige mekanismer og hormoner, deriblant fylling av magesekken. Når magesekken fylles opp vil signaler sendes til hjernen om at «hei, her er det fullt!», slik at man skal stoppe å spise. Dette skjer med andre ord på bakgrunn av volum inntatt, ikke kalorier. Dersom du spiser 3000 kcal i sjokolade, tilsvarende 600 gram, vil du da holde deg mett lenge? Nei. Du vil føle sult, men likevel ikke brenne en hel haug med fett siden du er i et kalorioverkudd (forutsatt at du er en normalvektig kvinne med et normalt aktivitetsnivå). Sult vil derfor, om du spør meg, være et resultat av 2 ting:
  1) Du spiser for lite i forhold til hva du trenger
  2) Du får i deg nok energi, men har valgt å basere kostholdet ditt på energitette matvarer.Løsningen er i begge tilfeller relativt enkel
  1) Få i deg mer energi
  2) Behold energinivået, men bytt ut matvarene dine slik at du kan spise mer mat (eks: bytt sjokolade mot brokkoli)

 3. Yes, it´s true, you can train you self discipline just like riding a bike or taking gitar lessons. Saying you have no self discipline is the worst excuse ever.
  They should have classes for this I think. But here´s some ideas to train your self discipline:Test yourself.
  Start small. Put something tasty in the fridge. But not an entire chocolate cake. Maybe just buy a small chocolate bar. And leave it there. It´s just going to stay in the fridge. When it has stayed there for a week without you eating it reward yourself. NOT with the chocolate, but something else, like a new T-shirt, or a visit to the hair dresser. Then you can increase the amount of tastiness you add to your fridge without eating it.Vel.. Dersom målet ditt er å holde deg unna søtsaker ville jeg kanskje rådet deg til å gjøre noe annet enn å legge nettopp dette i kjøleskapet. Fyll det heller opp med frukt og grønt! Dette er mat du kan spise veldig mye av før du når et gitt kalorinivå, og har derfor absolutt en plass i ethvert kosthold. Se punkt 2.

  Med det sagt så kan faktisk selvdisiplinen, eller viljestyrken, trenes opp. Det viser seg likevel at man ikke behøver å gjøre slik som her, sannsynligheten er stor for at du glemmer at sjokoladebaren i det hele tatt ligger i kjøleskapet – og hva er da vitsen? Forsøk heller å…
  1) Begynn å pusse tennene med venstre hånd
  2) Forsøk å sitt mer oppreist!
  3) Se over økonomien din og sett opp et budsjett
  4) Begynn med en daglig gåtur på 20-30 minutter

  Det viser seg at bare sånne små, «ubetydelige» endringer kan ha en enorm innvirkning på hvordan man møter utfordringer i hverdagen og ikke minst på viljestyrken man innehar (les feks denne boken)

 

Kort oppsummert synes jeg denne artikkelen var en pøl med dritt uten rot i virkeligheten. Selv om du vil passe på hva du spiser og kanskje gå ned i vekt behøver du ikke å avstå fra sosiale settinger, pine deg gjennom de ved å tenke på at du vil være tynn i morgen eller legge sjokolade i kjøleskapet som du ikke får lov til å spise. Vil du ha noe, spis det, men vit at det inneholder energi (kcal) og legg det inn i dagsregnskapet ditt (myfitnesspal) dersom du har et mål om å passe på hva du spiser. Alt i alt: ta gode valg hver dag, så kan du fint unne deg noe ulovlig innimellom.

Jeg har troen på deg, på balanse og på at du fikser dette helt fint!

//Camilla

PS: Du kan fortsatt stemme på meg til ShapeUp-jenta! Trykk HER da vel 😀

4 svar til “Hvordan unngå å jukse på dietten din”

 1. Ida sier:

  Er det ikke forskjell på konkurranse diett og vanlig??:)

  Eller kan man få alt til p passe in på konk diett også??:) mener å lese at Børge Fagerli blant annet ikke støttet iifym måten å spise på.. 🙂

 2. Ane K sier:

  Mest tullete artikkelen jeg har lest! Det å oppfordre til straffetrening for en sjokoladebit, det gjør man virkelig ikke. For ikke å snakke om påstanden om at du forbrenner fett når du er sulten. Bare bullshit! Som du sier, artikler som dette hadde virkelig trengt å gå gjennom et filer før de ble publisert, og helst ikke blitt publisert i det hele tatt.

 3. CamillaL sier:

  Uansett diett baserer det seg på at du får i deg en viss mengde energi, en konkurransediett er bare typisk mye lavere på kaloriene enn en «vanlig diett». Det vil derfor være dummere å spise mye energitett på en konkurransediett da du når kaloriene dine ekstremt fort og vil ende med å gå rundt veldig sulten, men det er absolutt ikke umulig. Kroppen er ganske enkel på den måten og har de samme nedbrytningsprosessene nesten uavhengig av sammensetningen til makronæringen du får i deg.

 4. CamillaL sier:

  Helt enig med deg! Får vondt i kroppen av å tenke på at noen tar dette alvorlig og faktisk implementerer disse rådene i hverdagen. Heia balanse, liksom..

oppskrifter spis

Italiensk suppe

oppskrifter spis

Tomatsuppe

oppskrifter spis

Pasta og pølser

oppskrifter spis

Hjemmelaget yoghurtis

oppskrifter spis

Jordbær- og avokadosalsa

oppskrifter spis

Mangosalsa

spis

Cheat days

oppskrifter spis

Linsegryte

oppskrifter spis

Hjemmelaget mango-is

oppskrifter spis

Tacobowl

tren

Yogafilm

oppskrifter

Buddhabowl

oppskrifter

Brokkolicouscous

oppskrifter

Mangoremser

oppskrifter

Vegetarbolognese

oppskrifter

Mangosmoothie

oppskrifter spis

Pepperkakefudge med Sukrin

oppskrifter spis

Favaffel

oppskrifter spis

Brokkolipuré

oppskrifter spis

Jordskokksuppe

oppskrifter spis

Oppskriftsonsdag: eplechips!

oppskrifter spis

Grove bananpannekaker!

blogg

MAGASIN!

oppskrifter spis

Salat på boks!

oppskrifter spis

Den perfekte kveldskosen!

blogg

Embed

oppskrifter spis

Quiche Lorraine(-tzen) !

blogg oppskrifter spis

Pizza, Bangkok og fremtidsplaner!

blogg

Ny favoritt!

oppskrifter spis

Sukkerfrie kanelsnurrer!

oppskrifter spis

Den perfekte frokosten?

blogg

Feminist?

blogg oppskrifter spis

Den perfekte frappén !

tren

Hold kjeft

oppskrifter spis

Min favorittfrokost!

blogg

VÅKN OPP!!

blogg

Jeg sa ja!

blogg

Det gikk!

oppskrifter spis

Vegedagbok: dag 3

blogg oppskrifter spis

Proteinrik kikertepizza! (vegetar)

oppskrifter spis

Vegetardagboken: mandag

blogg tren

Fremsiden av VG!

kurs tren

Jentedagen 2016

oppskrifter spis

Bananbrød med sjokolade!

oppskrifter spis

Tips til mat på farten!

oppskrifter spis

Jeg sprekker av stolthet!

oppskrifter spis

Sunn søndagskos!

blogg

Ukens video!

oppskrifter spis

Lunsjtips og møte med TV 2!

blogg

Ukens video!

blogg tren

En perfekt lørdag!

oppskrifter spis

Søtpotetlasagne!

oppskrifter spis

Tør du å slenge deg med?

oppskrifter spis

Av og til trenger jeg dette!

tren

BOOTCAMP!

oppskrifter spis

Disse må du bare smake!

oppskrifter spis

Sukkerfri søndagsnacks!

oppskrifter spis

Sukkerfrie sjokoladebomber!

blogg tren

En helt magisk helg

oppskrifter spis

En liten smak av julen

blogg

Helt vanlig!

blogg

Bullshit.

oppskrifter spis

Morningbliss

oppskrifter spis

Proteinrike havrerundstykker

blogg

Dødens dag

blogg

Bare på TV

blogg

Morgenstund

blogg

Dett i desa

blogg oppskrifter spis

Parkdag

oppskrifter spis

Rømmegrøt til frokost?

blogg oppskrifter spis

Iskafffe i en fei!

blogg

God morgen!

oppskrifter spis

Pasta bolognese…

blogg oppskrifter spis tren

Har du prøvd denne etter trening?

oppskrifter spis

Sugarfree Saturday!

blogg oppskrifter spis

Onsdagskebab!

oppskrifter spis

Proteinrike vafler!

blogg oppskrifter spis tren

Gårdagens treningsøkt og hjemmelaget musli!

blogg oppskrifter spis

Proteinrik smoothie uten pulver!

blogg oppskrifter spis

Sukker- og glutenfri ostekake!

blogg oppskrifter spis

5 søte og sukkerfrie fristelser!

blogg oppskrifter spis

Hvordan spise sunt i sommer?

blogg oppskrifter spis

Sjokoladebefengt frokostshake

blogg

Morgenstund

blogg

Lørdagsmagi

blogg

Triathlon?

blogg

Sommer !

blogg

Flink pike

blogg tren

Rumpebonanza!

blogg

For stor?

blogg

Pizzakveld

blogg

God fredag!

Blogglisten hits