arrow-rightgooglepluslinkedinprinticonscroll-to-topsharearrow-leftslide-right

Jeg er drittlei fitspirationbildene dine

Jeg har brukt de siste dagene på å finne referanser til morgendagens foredrag, og jeg kjenner at sjela mi snart begynner å få nok. Når temaet er selvfølelse og kroppspress blir man nemlig nødt til å oppsøke kilder som kanskje ikke har så mye positivt å vise, slik som statistikken som foreligger på unge kvinners syn på egen kropp.

Det som kanskje overrasker meg mest, eller egentlig minst, er hvor demotiverte vi alle blir av det som populært omtales som «fitspirationbilder». Altså bilder med det formål å motivere deg til å trene ved å vise deg hva du muligens kunne ha oppnådd dersom du bare hadde prøvd hardt nok. For det du gjør i dag er langt fra så bra som det kunne ha vært, vet du.

Så, det som overrasker meg er egentlig ikke at dette er demotiverende, for jeg vet jo selv hva som skjer med hodet når jeg ser på bilder av perfekte mennesker. (Eller, det er vel bare perfekte bilder. Menneskene bak er jo gjerne ikke perfekte, da hadde de ikke trengt retusjering, filter og god lyssetting). Det som forundrer meg er hvordan profilene bak dette mener at de motiverer, at de er forbilder og at de sprer et sunt budskap. For beklager, det gjør dere ikke. Dere sprer dårlig samvittighet, lav selvfølelse og skaper en terskel høyere enn Mount Everest hva gjelder å ta det første steget inn på et senter.

Hvilket bilde representerer egentlig sannheten?

Ikke fordi dere er godt trente. Ikke fordi dere har sixpack. ikke fordi jeg er misunnelig på kroppene deres, men fordi det er uoppnåelig. Fordi jeg ser meg selv fra andre vinkler enn det du viser frem. Vinkler som gir meg cellulitter, valker og dobbelthake. Vinkler som gir deg akkurat det samme, men som du aldri viser meg. Vinkler som ikke finnes på sosiale medier, og som gjør at jeg tror det er noe galt med meg som tross alt ikke har sprettrumpe på hvert eneste bilde.

Jeg er drittlei av at sosiale medier så utrolig sjeldent klarer å vise frem virkeligheten, for det er faktisk den jeg må forholde meg til når jeg ser meg selv i speilet hver eneste dag.

Peace out

//Camilla

 

14 svar til “Jeg er drittlei fitspirationbildene dine”

 1. Maren sier:

  Camilla… Jeg elsker deg! Enn om alle kunne hatt samme tankegang som deg når det gjaldt dette…:) Jeg trengte å lese dette ikveld..

 2. A sier:

  Og vi er litt lei av «brette-opp-skjorta-og-presse-ut-magen»-bildene dine:p Hver sin smak:)

 3. Sara sier:

  De _gir_ deg ikke dårlig selvfølelse. Det er du som _får_ dårlig selvfølelse.
  Skjønner forskjellen? Vi er jo heldigvis selv kvinner over egne følelser!

  Og er det veldig forskjell på fitspo-mager og din mage, når dere begge flasher magen?

 4. Jeg er helt med på forskjellen, men er det da greit at man ser en økende tendens til depresjon i ungdomsskole og videregående som en direkte følge av eksponering for «perfekte mennesker» i sosoiale medier, fordi man selv er sjef over egne følelser? Er de greit at 10 år gamle jenter er mer redd for å bli tjukke enn for å miste foreldrene sine?
  Jeg mener på ingen måte at det er kropp det er noe feil med, hverken min eller andres, men når fotballfrue må redigere bildene sine fordi hun ikke er fornøyd med midjen – da mener jeg vi har gått for langt. Om dette ikke kommer klart frem i innlegget beklager jeg det. Tanken er ikke at min kropp er verdt å vises frem, og at andres ikke er det. Alle kropper kan vises frem, men da bør de vises frem som det de er, og ikke som det de burde ha vært

 5. Hahaha, det har du helt rett i 😉

 6. Marie sier:

  Dine «brett opp skjorta og ta bilde av magen»-bilder GIR god selvfølelse. Fordi d en gjenkjennbart! Fordi d minner meg på at jeg er sunn, selvom d r fett på magen. Fordi d minner meg om at man ikke må ha lav fettprosent for å trene systematisk og godt. Jeg trener 4-5 ganger per uke, men jeg har ingen markerte muskler for d. Håper jeg får deltatt på en av dine kurs eller samlinger en dag.
  Lykke til i dag!

 7. Sara sier:

  Du, jeg ser kommentaren min så så streng ut! Det mente jeg ikke.

  Jeg mener vi bør alle jobbe med og lære verktøy sånn at vi kan jobbe med å ha mer kontroll over egne følelser. Og du som er et forbilde for mange kan også være behjelpelig med sånne verktøy til lesere, for eksempel.

  Når det er sagt er jeg selv glad jeg ikke er ung i denne visuelle kulturen som er nå og jeg prøver å ruste mine to små jenter hver dag til å bli glade i seg selv uavhengig av størrelse eller utseendet. Det synes jeg er megaviktig. Og jeg synes det er synd at yngre jenter er redde for å bli tjukke/ikke se sånn og sånn ut etc. Jeg husker selv hvor usikker i perioder jeg var på ungdomsskolen for eksempel, og er inmari glad jeg da ikke hadde insta og face og blogger med leppeinjeksjoner.
  Jeg tenker også at selvom jeg mener vi må lære oss opp til å kontrollere følelser i større grad, mener jeg også at bloggere/forbilder faktisk har et ansvar når de velger å vise frem kropp nettopp fordi det er mange som ikke har et sånt filter. Og det kom ikke frem i min kommentar.
  Det her er et stort tema som jeg kunne skrevet masse om og jeg tror ikke det finnes noen god fasit, for vi ser alle saken litt ulikt avhengig av hvem vi er og hva slags bagasje vi har.
  Forøvrig så jeg innslaget ditt på god morgen Norge, du var kjempeflink! Det viktige budskapet er jo at vi alle er fine mennesker uansett om vi har sixpack eller ei. Og de aller fleste av oss har jo ikke sixpack og kommer ikke til å få det, heller.
  Håper det gikk bra i dag 🙂

 8. Maria sier:

  Aldri lest bloggen din. Ei venninne som posta dette innlegget på siden sin på Facebook. Og får jeg bare si et høyt og tydelig AMEN!!!!
  Takk!

 9. Idun sier:

  Du er ett fantastisk forbilde Camilla!

  Jeg har slitt med ortoreksi og bulumi siden 8 klasse. Og det er først nå som 21 åring at det begynner å gå opp for meg hvordan jeg har brytt ned kroppen og selvbilde i så mange år. Jeg har latt meg lure av alle sykelige livsstilsråd og bilder. Merker sinnet vokser inni meg av å tenke på hvor mange unge som sliter i dag! Nok er nok!
  Jeg har alltid likt å trene, men trening skal være gøy og selvutviklende. Det er bra å sette seg mål, men hva er godt nok? Når skal vi bli fornøyde?

  Takk for at du er deg og at du viser sosiale medier virkeligheten. Verden trenger slike flotte sterke jenter som viser ett sunt forhold til en aktiv livsstil!
  Sammen er vi sterkere!

 10. Du da, Maren. Tusen takk <3

 11. Tusen takk for det, Marie! Det setter jeg utrolig stor pris på å høre 😀
  Det håper jammen jeg du kan også! Gleder meg allerede til å møte deg 🙂

 12. Hahaha, det er ikke noe problem du – ting kommer ofte litt hardere ut enn man tenker. 🙂

  Jeg er helt enig med deg i det, men hvordan skal man klare å finne denne kontrollen dersom ingen går foran og viser veien? Jeg mener ikke at en mage kan løse hele verdens problemer, eller at et bilde hvor jeg viser kropp er det eneste rette å gjøre, men det er rett og slett slik jeg liker å gjøre det. Jeg er stolt av å være akkurat den jeg er i den kroppen jeg har, og det vil jeg gjerne at alle andre skal kunne være også. Kropp er kommet for å bli, men det er på tide at vi begynner å vise mer enn en type. Det er på tide at vi begynner å jobbe mot den enorme flommen av kroppspress som er på vei inn i unge menneskers liv med noe annet enn en skje til å skuffe vannet unna med.

  Tusen takk for det, Sara! 😀 Dagen i går gikk over all forventning!!

 13. Så utrolig hyggelig Maria! 😀 Tusen takk selv!

 14. For en utrolig hyggelig, og sår, kommentar Idun. Tusen tusen takk!
  Det er godt å høre at du er kommet til det punktet hvor du faktisk er fornøyd, og jobber med å elske deg selv kontra å hate den kroppen du er i. Det fortjener du virkelig 🙂

  Sammen er vi, på godt norsk, dynamitt!

oppskrifter spis

Italiensk suppe

oppskrifter spis

Tomatsuppe

oppskrifter spis

Pasta og pølser

oppskrifter spis

Hjemmelaget yoghurtis

oppskrifter spis

Jordbær- og avokadosalsa

oppskrifter spis

Mangosalsa

spis

Cheat days

oppskrifter spis

Linsegryte

oppskrifter spis

Hjemmelaget mango-is

oppskrifter spis

Tacobowl

tren

Yogafilm

oppskrifter

Buddhabowl

oppskrifter

Brokkolicouscous

oppskrifter

Mangoremser

oppskrifter

Vegetarbolognese

oppskrifter

Mangosmoothie

oppskrifter spis

Pepperkakefudge med Sukrin

oppskrifter spis

Favaffel

oppskrifter spis

Brokkolipuré

oppskrifter spis

Jordskokksuppe

oppskrifter spis

Oppskriftsonsdag: eplechips!

oppskrifter spis

Grove bananpannekaker!

blogg

MAGASIN!

oppskrifter spis

Salat på boks!

oppskrifter spis

Den perfekte kveldskosen!

blogg

Embed

oppskrifter spis

Quiche Lorraine(-tzen) !

blogg oppskrifter spis

Pizza, Bangkok og fremtidsplaner!

blogg

Ny favoritt!

oppskrifter spis

Sukkerfrie kanelsnurrer!

oppskrifter spis

Den perfekte frokosten?

blogg

Feminist?

blogg oppskrifter spis

Den perfekte frappén !

tren

Hold kjeft

oppskrifter spis

Min favorittfrokost!

blogg

VÅKN OPP!!

blogg

Jeg sa ja!

blogg

Det gikk!

oppskrifter spis

Vegedagbok: dag 3

blogg oppskrifter spis

Proteinrik kikertepizza! (vegetar)

oppskrifter spis

Vegetardagboken: mandag

blogg tren

Fremsiden av VG!

kurs tren

Jentedagen 2016

oppskrifter spis

Bananbrød med sjokolade!

oppskrifter spis

Tips til mat på farten!

oppskrifter spis

Jeg sprekker av stolthet!

oppskrifter spis

Sunn søndagskos!

blogg

Ukens video!

oppskrifter spis

Lunsjtips og møte med TV 2!

blogg

Ukens video!

blogg tren

En perfekt lørdag!

oppskrifter spis

Søtpotetlasagne!

oppskrifter spis

Tør du å slenge deg med?

oppskrifter spis

Av og til trenger jeg dette!

tren

BOOTCAMP!

oppskrifter spis

Disse må du bare smake!

oppskrifter spis

Sukkerfri søndagsnacks!

oppskrifter spis

Sukkerfrie sjokoladebomber!

blogg tren

En helt magisk helg

oppskrifter spis

En liten smak av julen

blogg

Helt vanlig!

blogg

Bullshit.

oppskrifter spis

Morningbliss

oppskrifter spis

Proteinrike havrerundstykker

blogg

Dødens dag

blogg

Bare på TV

blogg

Morgenstund

blogg

Dett i desa

blogg oppskrifter spis

Parkdag

oppskrifter spis

Rømmegrøt til frokost?

blogg oppskrifter spis

Iskafffe i en fei!

blogg

God morgen!

oppskrifter spis

Pasta bolognese…

blogg oppskrifter spis tren

Har du prøvd denne etter trening?

oppskrifter spis

Sugarfree Saturday!

blogg oppskrifter spis

Onsdagskebab!

oppskrifter spis

Proteinrike vafler!

blogg oppskrifter spis tren

Gårdagens treningsøkt og hjemmelaget musli!

blogg oppskrifter spis

Proteinrik smoothie uten pulver!

blogg oppskrifter spis

Sukker- og glutenfri ostekake!

blogg oppskrifter spis

5 søte og sukkerfrie fristelser!

blogg oppskrifter spis

Hvordan spise sunt i sommer?

blogg oppskrifter spis

Sjokoladebefengt frokostshake

blogg

Morgenstund

blogg

Lørdagsmagi

blogg

Triathlon?

blogg

Sommer !

blogg

Flink pike

blogg tren

Rumpebonanza!

blogg

For stor?

blogg

Pizzakveld

blogg

God fredag!

Blogglisten hits