arrow-rightgooglepluslinkedinprinticonscroll-to-topsharearrow-leftslide-right

Jeg er drittlei fitspirationbildene dine

Jeg har brukt de siste dagene på å finne referanser til morgendagens foredrag, og jeg kjenner at sjela mi snart begynner å få nok. Når temaet er selvfølelse og kroppspress blir man nemlig nødt til å oppsøke kilder som kanskje ikke har så mye positivt å vise, slik som statistikken som foreligger på unge kvinners syn på egen kropp.

Det som kanskje overrasker meg mest, eller egentlig minst, er hvor demotiverte vi alle blir av det som populært omtales som «fitspirationbilder». Altså bilder med det formål å motivere deg til å trene ved å vise deg hva du muligens kunne ha oppnådd dersom du bare hadde prøvd hardt nok. For det du gjør i dag er langt fra så bra som det kunne ha vært, vet du.

Så, det som overrasker meg er egentlig ikke at dette er demotiverende, for jeg vet jo selv hva som skjer med hodet når jeg ser på bilder av perfekte mennesker. (Eller, det er vel bare perfekte bilder. Menneskene bak er jo gjerne ikke perfekte, da hadde de ikke trengt retusjering, filter og god lyssetting). Det som forundrer meg er hvordan profilene bak dette mener at de motiverer, at de er forbilder og at de sprer et sunt budskap. For beklager, det gjør dere ikke. Dere sprer dårlig samvittighet, lav selvfølelse og skaper en terskel høyere enn Mount Everest hva gjelder å ta det første steget inn på et senter.

Hvilket bilde representerer egentlig sannheten?

Ikke fordi dere er godt trente. Ikke fordi dere har sixpack. ikke fordi jeg er misunnelig på kroppene deres, men fordi det er uoppnåelig. Fordi jeg ser meg selv fra andre vinkler enn det du viser frem. Vinkler som gir meg cellulitter, valker og dobbelthake. Vinkler som gir deg akkurat det samme, men som du aldri viser meg. Vinkler som ikke finnes på sosiale medier, og som gjør at jeg tror det er noe galt med meg som tross alt ikke har sprettrumpe på hvert eneste bilde.

Jeg er drittlei av at sosiale medier så utrolig sjeldent klarer å vise frem virkeligheten, for det er faktisk den jeg må forholde meg til når jeg ser meg selv i speilet hver eneste dag.

Peace out

//Camilla

 

14 svar til “Jeg er drittlei fitspirationbildene dine”

 1. Maren sier:

  Camilla… Jeg elsker deg! Enn om alle kunne hatt samme tankegang som deg når det gjaldt dette…:) Jeg trengte å lese dette ikveld..

 2. A sier:

  Og vi er litt lei av «brette-opp-skjorta-og-presse-ut-magen»-bildene dine:p Hver sin smak:)

 3. Sara sier:

  De _gir_ deg ikke dårlig selvfølelse. Det er du som _får_ dårlig selvfølelse.
  Skjønner forskjellen? Vi er jo heldigvis selv kvinner over egne følelser!

  Og er det veldig forskjell på fitspo-mager og din mage, når dere begge flasher magen?

 4. Jeg er helt med på forskjellen, men er det da greit at man ser en økende tendens til depresjon i ungdomsskole og videregående som en direkte følge av eksponering for «perfekte mennesker» i sosoiale medier, fordi man selv er sjef over egne følelser? Er de greit at 10 år gamle jenter er mer redd for å bli tjukke enn for å miste foreldrene sine?
  Jeg mener på ingen måte at det er kropp det er noe feil med, hverken min eller andres, men når fotballfrue må redigere bildene sine fordi hun ikke er fornøyd med midjen – da mener jeg vi har gått for langt. Om dette ikke kommer klart frem i innlegget beklager jeg det. Tanken er ikke at min kropp er verdt å vises frem, og at andres ikke er det. Alle kropper kan vises frem, men da bør de vises frem som det de er, og ikke som det de burde ha vært

 5. Hahaha, det har du helt rett i 😉

 6. Marie sier:

  Dine «brett opp skjorta og ta bilde av magen»-bilder GIR god selvfølelse. Fordi d en gjenkjennbart! Fordi d minner meg på at jeg er sunn, selvom d r fett på magen. Fordi d minner meg om at man ikke må ha lav fettprosent for å trene systematisk og godt. Jeg trener 4-5 ganger per uke, men jeg har ingen markerte muskler for d. Håper jeg får deltatt på en av dine kurs eller samlinger en dag.
  Lykke til i dag!

 7. Sara sier:

  Du, jeg ser kommentaren min så så streng ut! Det mente jeg ikke.

  Jeg mener vi bør alle jobbe med og lære verktøy sånn at vi kan jobbe med å ha mer kontroll over egne følelser. Og du som er et forbilde for mange kan også være behjelpelig med sånne verktøy til lesere, for eksempel.

  Når det er sagt er jeg selv glad jeg ikke er ung i denne visuelle kulturen som er nå og jeg prøver å ruste mine to små jenter hver dag til å bli glade i seg selv uavhengig av størrelse eller utseendet. Det synes jeg er megaviktig. Og jeg synes det er synd at yngre jenter er redde for å bli tjukke/ikke se sånn og sånn ut etc. Jeg husker selv hvor usikker i perioder jeg var på ungdomsskolen for eksempel, og er inmari glad jeg da ikke hadde insta og face og blogger med leppeinjeksjoner.
  Jeg tenker også at selvom jeg mener vi må lære oss opp til å kontrollere følelser i større grad, mener jeg også at bloggere/forbilder faktisk har et ansvar når de velger å vise frem kropp nettopp fordi det er mange som ikke har et sånt filter. Og det kom ikke frem i min kommentar.
  Det her er et stort tema som jeg kunne skrevet masse om og jeg tror ikke det finnes noen god fasit, for vi ser alle saken litt ulikt avhengig av hvem vi er og hva slags bagasje vi har.
  Forøvrig så jeg innslaget ditt på god morgen Norge, du var kjempeflink! Det viktige budskapet er jo at vi alle er fine mennesker uansett om vi har sixpack eller ei. Og de aller fleste av oss har jo ikke sixpack og kommer ikke til å få det, heller.
  Håper det gikk bra i dag 🙂

 8. Maria sier:

  Aldri lest bloggen din. Ei venninne som posta dette innlegget på siden sin på Facebook. Og får jeg bare si et høyt og tydelig AMEN!!!!
  Takk!

 9. Idun sier:

  Du er ett fantastisk forbilde Camilla!

  Jeg har slitt med ortoreksi og bulumi siden 8 klasse. Og det er først nå som 21 åring at det begynner å gå opp for meg hvordan jeg har brytt ned kroppen og selvbilde i så mange år. Jeg har latt meg lure av alle sykelige livsstilsråd og bilder. Merker sinnet vokser inni meg av å tenke på hvor mange unge som sliter i dag! Nok er nok!
  Jeg har alltid likt å trene, men trening skal være gøy og selvutviklende. Det er bra å sette seg mål, men hva er godt nok? Når skal vi bli fornøyde?

  Takk for at du er deg og at du viser sosiale medier virkeligheten. Verden trenger slike flotte sterke jenter som viser ett sunt forhold til en aktiv livsstil!
  Sammen er vi sterkere!

 10. Du da, Maren. Tusen takk <3

 11. Tusen takk for det, Marie! Det setter jeg utrolig stor pris på å høre 😀
  Det håper jammen jeg du kan også! Gleder meg allerede til å møte deg 🙂

 12. Hahaha, det er ikke noe problem du – ting kommer ofte litt hardere ut enn man tenker. 🙂

  Jeg er helt enig med deg i det, men hvordan skal man klare å finne denne kontrollen dersom ingen går foran og viser veien? Jeg mener ikke at en mage kan løse hele verdens problemer, eller at et bilde hvor jeg viser kropp er det eneste rette å gjøre, men det er rett og slett slik jeg liker å gjøre det. Jeg er stolt av å være akkurat den jeg er i den kroppen jeg har, og det vil jeg gjerne at alle andre skal kunne være også. Kropp er kommet for å bli, men det er på tide at vi begynner å vise mer enn en type. Det er på tide at vi begynner å jobbe mot den enorme flommen av kroppspress som er på vei inn i unge menneskers liv med noe annet enn en skje til å skuffe vannet unna med.

  Tusen takk for det, Sara! 😀 Dagen i går gikk over all forventning!!

 13. Så utrolig hyggelig Maria! 😀 Tusen takk selv!

 14. For en utrolig hyggelig, og sår, kommentar Idun. Tusen tusen takk!
  Det er godt å høre at du er kommet til det punktet hvor du faktisk er fornøyd, og jobber med å elske deg selv kontra å hate den kroppen du er i. Det fortjener du virkelig 🙂

  Sammen er vi, på godt norsk, dynamitt!

oppskrifter

Favaffel

oppskrifter

Brokkolipuré

livsstilsendring trening

Kan du gi meg litt motivasjon?

oppskrifter

Jordskokksuppe

mental-helse trening

Bevegelse for kropp og sinn

trening

Yoga i senga

livsstilsendring

MAGASIN!

livsstilsendring

Livsstilsendring – del 1

trening

Leserspørsmål

oppskrifter

Salat på boks!

kosthold oppskrifter

Jeg vil gi deg et oppskriftshefte!

blogg

Embed

blogg

Ny favoritt!

blogg trening

Dagens marerittøkt!

kosthold oppskrifter

Den perfekte frokosten?

blogg

Feminist?

blogg oppskrifter

Den perfekte frappén !

trening

Hold kjeft

kosthold oppskrifter

Min favorittfrokost!

blogg

VÅKN OPP!!

blogg

Jeg sa ja!

blogg

Det gikk!

blogg trening

Dagens økt på rumpa!

oppskrifter

Vegedagbok: dag 3

blogg trening

Fremsiden av VG!

kurs trening

Jentedagen 2016

blogg kosthold

Hør meg på radio i dag!

oppskrifter

Sunn søndagskos!

blogg

Ukens video!

blogg

Ukens video!

blogg trening

En perfekt lørdag!

oppskrifter

Søtpotetlasagne!

kosthold oppskrifter

Tør du å slenge deg med?

trening

BOOTCAMP!

trening

Ny bootcamp!

blogg trening

En helt magisk helg

blogg trening

Ny øvelse: rumpepump!

kosthold oppskrifter

En liten smak av julen

blogg

Helt vanlig!

blogg

Bullshit.

kosthold oppskrifter

Morningbliss

blogg

Dødens dag

blogg

Bare på TV

blogg

Morgenstund

blogg

Dett i desa

trening

Booty blaster

blogg oppskrifter

Parkdag

blogg oppskrifter

Iskafffe i en fei!

blogg

God morgen!

oppskrifter

Pasta bolognese…

blogg oppskrifter trening

Har du prøvd denne etter trening?

oppskrifter

Sugarfree Saturday!

blogg oppskrifter

Onsdagskebab!

oppskrifter

Proteinrike vafler!

blogg kosthold oppskrifter

Sugarfree Saturday – iskrem og sjokolade!

blogg trening

Musikk som motiverer!

blogg oppskrifter

Sukker- og glutenfri ostekake!

blogg kosthold oppskrifter

5 søte og sukkerfrie fristelser!

blogg kosthold oppskrifter

Hvordan spise sunt i sommer?

blogg kosthold oppskrifter

Sjokoladebefengt frokostshake

blogg

Morgenstund

blogg

Lørdagsmagi

blogg

Triathlon?

blogg kosthold

Potetsalat og spontantur

blogg

Sommer !

blogg

Flink pike

kosthold

Fredagsburger !

blogg kosthold

Dark chocolate smoothie

blogg trening

Rumpebonanza!

kosthold

Burger delight

trening

Hjemmetrening

blogg

For stor?

blogg

Pizzakveld

blogg

God fredag!

Blogglisten hits