arrow-rightgooglepluslinkedinprinticonscroll-to-topsharearrow-leftslide-right

Når kroppspresset går alt for langt

I dag så jeg en artikkel i adresseavisen og jeg må innrømme at jeg fikk vondt i magen da jeg leste at Rektor ved Huseby skole har bestemt at svømmeundervisningen skal kjønnsdeles. Klumpen i magen dukket ikke nødvendigvis fordi svømmingen skal splittes etter kjønn, men fordi dette er tiltak som settes i gang som en følge av det massive kroppspresset som møter jentene i denne alderen.

Jeg mener, det var jo kroppspress da jeg var ung også, men det kan jo ikke en gang sammenlignes med det som er i dag. Min største frykt var at jeg ikke var like tynn som Karianne, men Karianne var egentlig ikke så tynn hun heller og de eneste gangene jeg hadde sett Karianne naken var etter gymtimen. Helt naturlig, helt uten filter og poseringer. Jeg hadde ikke noe forhold til hvordan en perfekt kropp skulle se ut, for jeg hadde ikke blitt eksponert for dette i det hele tatt. Det som kom nærmest den perfekte kroppen for meg måtte vært Britney i skolejente-uniform eller Pamela Anderson flagrende rundt i den røde badedrakten sin under torsdagens episode av Baywatch. Men av en eller annen grunn visste vi at dette ikke var ekte.

Det eneste jeg behøvde å sammenlikne meg med var andre, vanlige 14 år gamle jenter. I dag skal man derimot konkurrere mot hele verden. Man skal ikke lenger se ut som Karianne, man skal ha formene til Kim Kardashian, rumpa til Jen Selter, puppene til Sophie Elise og leppene til Angeline Jolie. Alt i en alder av 14 år. Man skal leve opp til et bilde om at alt er on fleek hele tiden, også i svømmehallen hvor hverken lyset, poseringene eller kameravinklene er perfekte. Illusjonen om at det perfekte er ekte dukker opp så ofte, at man til slutt begynner å tro på at det er sant. Eksponeringen er så massiv, at det er blitt vanskelig å tro at bilder kan lyve – for alle bilder kan jo ikke det!

Er det rart at man kjenner på kroppspresset?

Jeg tror nesten ikke min generasjon, eller de som er enda eldre for den sakens skyld, klarer å sette seg inn i hvor utrolig vanskelig det kan være å vokse opp i dag. I dag hvor det perfekte ikke lenger er et ideal, men en illusjon. Hvor de flotteste kroppene alltid kan bli overgått av noen som er enda finere, de tynneste magene kan bli enda slankere med litt hjelp fra photoshop eller en waist-trainer og hvor brystene kan trykkes opp i haka ved bruk av 8 BH-er eller noen snedige silikoninnlegg. Hvor det å se bra ut, etter samfunnets standarder, er synonymt med det å være lykkelig, og hvor alle som faller utenom gjør dette så hardt at de tar med seg skader for resten av livet.

Man spiller ikke lenger mot de lokale heltene, man er oppgradert til Champions League og møter de store gutta, om man vil det eller ikke.

 

//Camilla

En svært alvorlig konsekvens av å gå rundt med et konstant press om å være noe man ikke er over lengre tid er utviklingen av psykose. En psykose kan enkelt beskrives som vanskeligheter med å skille mellom hva som er virkelig, og hva som ikke er det. Dersom du kjenner deg igjen i, eller har noen som passer inn i, disse tidlige tegnene på psykose kan du helt uforpliktende ta kontakt med TOPS på telefon 55 95 85 85. Det koster ingenting, men du møter noen hyggelige mennesker som gjerne vil hjelpe deg tilbake til hverdagen 🙂 

 

2 svar til “Når kroppspresset går alt for langt”

  1. Kristina sier:

    Da jeg var rundt 11 år, så var jeg den minste i klassen, sammen med bestevenninna mi, og vi konkurerte i å være TYNGST. Hun var 2 kg tyngre enn meg, og det synes jeg faktisk IKKE var noe gøy, og det å gå i stramme busker (som foresten var alt for store uansett) var det værste jeg visste, fordi jeg synes jeg var FOR tynn. Det var veldig lite kroppspress da jeg var 12-16 år, og jeg trening var jo ikke en del av hverdagen hos de fleste, vertfall ikke på det nivået som er blitt nå. Det er helt utrolig hvordan samfunnet har utviklet seg, og at unge sammenligner seg selv med…. alle – at kropp er blitt så viktig for folk å forandre på. Trist!

  2. Heidi sier:

    Vi hadde delt svømming vi også siden mange droppet svømming siden de måtte vise kroppene sine og av andre grunner. Selv var jeg alltid med på svømming, men syns at det var kjempekjipt å veie seg på skolen og sånt når vi måtte det. For jeg var alltid mye tyngre enn de andre jentene i klasse, som også klaget på egen vekt, og dette var på barneskolen. Jeg var jo høyere og hadde kraftigere kroppsbygning enn de og sånt, men følte meg tjukk på grunn av dette og har gjort det siden det. Innser nå at jeg langt ifra var tjukk! Jeg var faktisk ganske stram og trent gjennom den tiden og resten av ungdomsskolen osv. Synd hva sånt gjør med en..

oppskrifter

Brokkolipuré

livsstilsendring trening

Kan du gi meg litt motivasjon?

oppskrifter

Jordskokksuppe

mental-helse trening

Bevegelse for kropp og sinn

trening

Yoga i senga

livsstilsendring

MAGASIN!

livsstilsendring

Livsstilsendring – del 1

trening

Leserspørsmål

oppskrifter

Salat på boks!

kosthold oppskrifter

Jeg vil gi deg et oppskriftshefte!

blogg

Embed

hverdag kosthold trening

En varig livsstilsendring – uke 4

kosthold tanker trening

En varig livsstilsendring – uke 2!

hverdag kosthold trening

En varig livsstilsendring – uke 1 !

blogg tanker

Jeg vil føle meg bra!

blogg hverdag oppskrifter

Pizza, Bangkok og fremtidsplaner!

blogg tanker

Jeg blir så lei meg!

blogg

Ny favoritt!

blogg trening

Dagens marerittøkt!

kosthold oppskrifter

Den perfekte frokosten?

blogg

Feminist?

kosthold tanker

Jeg blir så forbanna lei.

blogg hverdag

Et liv ute av vater

hverdag tanker

En forandring må til

hverdag tanker trening

DETTE var helt latterlig morsomt!!

blogg tanker

Tar livet helt med ro

blogg oppskrifter

Den perfekte frappén !

tanker trening

Hold kjeft

kosthold oppskrifter

Min favorittfrokost!

blogg

VÅKN OPP!!

hverdag

Jeg sa ja!

blogg

Det gikk!

blogg trening

Dagens økt på rumpa!

oppskrifter

Vegedagbok: dag 3

hverdag oppskrifter

Vegetardagboken: mandag

blogg hverdag trening

Fremsiden av VG!

kurs trening

Jentedagen 2016

tanker trening

Hvorfor trener jeg?

blogg hverdag kosthold

Hør meg på radio i dag!

blogg hverdag

For en HERLIG dag!!

hverdag oppskrifter

Tips til mat på farten!

hverdag oppskrifter

Jeg sprekker av stolthet!

oppskrifter

Sunn søndagskos!

blogg

Ukens video!

hverdag oppskrifter

Lunsjtips og møte med TV 2!

blogg

Ukens video!

blogg trening

En perfekt lørdag!

oppskrifter

Søtpotetlasagne!

hverdag kosthold oppskrifter

Tør du å slenge deg med?

blogg hverdag

Endelig reiser vi!

kosthold tanker

5 tips til mat på farten!

hverdag oppskrifter

Av og til trenger jeg dette!

trening

BOOTCAMP!

hverdag kosthold tanker trening

Slik kommer du i form i 2016!

trening

Ny bootcamp!

blogg tanker

Er du en overspiser?

blogg hverdag

Plutselig ble alt klart!

blogg trening

En helt magisk helg

blogg trening

Ny øvelse: rumpepump!

kosthold oppskrifter

En liten smak av julen

blogg

Helt vanlig!

blogg

Bullshit.

kosthold oppskrifter

Morningbliss

blogg hverdag

3 år med min kjære!

hverdag trening

Må man alltid trene hardt?

blogg hverdag

Følger du meg på snap?

hverdag kosthold trening

Veien mot en sunnere livsstil – del 5

hverdag

Dødens dag

hverdag

Bare på TV

hverdag oppskrifter

Proteinpannekaker uten pulver!

blogg

Morgenstund

blogg

Dett i desa

trening

Booty blaster

blogg hverdag oppskrifter

Parkdag

hverdag kosthold trening

Veien mot en sunnere livsstil – del 2

blogg oppskrifter

Iskafffe i en fei!

blogg

God morgen!

oppskrifter

Pasta bolognese…

blogg oppskrifter trening

Har du prøvd denne etter trening?

hverdag oppskrifter

Sugarfree Saturday!

hverdag

God morgen :)

blogg oppskrifter

Onsdagskebab!

blogg hverdag

Coffee in the morning…

oppskrifter

Proteinrike vafler!

blogg hverdag oppskrifter trening

Gårdagens treningsøkt og hjemmelaget musli!

blogg kosthold oppskrifter

Sugarfree Saturday – iskrem og sjokolade!

blogg hverdag trening

Musikk som motiverer!

blogg hverdag oppskrifter

Proteinrik smoothie uten pulver!

blogg hverdag oppskrifter

Sukker- og glutenfri ostekake!

blogg kosthold oppskrifter

5 søte og sukkerfrie fristelser!

blogg kosthold oppskrifter

Hvordan spise sunt i sommer?

blogg hverdag kosthold oppskrifter

Sjokoladebefengt frokostshake

blogg hverdag trening

Hverdagsaktivitet og jentekveld

blogg hverdag

Når du minst venter det

blogg hverdag

Morgenstund

blogg

Lørdagsmagi

blogg

Triathlon?

hverdag kosthold tanker

Sol, sommer og gode valg

blogg hverdag kosthold

Potetsalat og spontantur

blogg

Sommer !

blogg hverdag tanker

Flink pike

kosthold

Fredagsburger !

blogg hverdag kosthold

Dark chocolate smoothie

blogg trening

Rumpebonanza!

kosthold

Burger delight

blogg hverdag

Ny uke, nye muligheter

trening ukategorisert

Hjemmetrening

hverdag kosthold ukategorisert

Proteinrike, sukkerfrie muffins!

ukategorisert

Prokrastinering, sa du?

ukategorisert

Om det å være seg selv

kosthold ukategorisert

Hva spiser jeg i løpet av en dag?

kosthold tanker

17. mai er vi så glad i…

blogg hverdag

Flower printed tights

blogg tanker

For stor?

trening ukategorisert

Dagens utfordring

hverdag tanker

It´s my birthday..

ukategorisert

Endelig søndag..

ukategorisert

Pizzakveld

tanker

God fredag!

Blogglisten hits