arrow-rightgooglepluslinkedinprinticonscroll-to-topsharearrow-leftslide-right

Når kroppspresset går alt for langt

I dag så jeg en artikkel i adresseavisen og jeg må innrømme at jeg fikk vondt i magen da jeg leste at Rektor ved Huseby skole har bestemt at svømmeundervisningen skal kjønnsdeles. Klumpen i magen dukket ikke nødvendigvis fordi svømmingen skal splittes etter kjønn, men fordi dette er tiltak som settes i gang som en følge av det massive kroppspresset som møter jentene i denne alderen.

Jeg mener, det var jo kroppspress da jeg var ung også, men det kan jo ikke en gang sammenlignes med det som er i dag. Min største frykt var at jeg ikke var like tynn som Karianne, men Karianne var egentlig ikke så tynn hun heller og de eneste gangene jeg hadde sett Karianne naken var etter gymtimen. Helt naturlig, helt uten filter og poseringer. Jeg hadde ikke noe forhold til hvordan en perfekt kropp skulle se ut, for jeg hadde ikke blitt eksponert for dette i det hele tatt. Det som kom nærmest den perfekte kroppen for meg måtte vært Britney i skolejente-uniform eller Pamela Anderson flagrende rundt i den røde badedrakten sin under torsdagens episode av Baywatch. Men av en eller annen grunn visste vi at dette ikke var ekte.

Det eneste jeg behøvde å sammenlikne meg med var andre, vanlige 14 år gamle jenter. I dag skal man derimot konkurrere mot hele verden. Man skal ikke lenger se ut som Karianne, man skal ha formene til Kim Kardashian, rumpa til Jen Selter, puppene til Sophie Elise og leppene til Angeline Jolie. Alt i en alder av 14 år. Man skal leve opp til et bilde om at alt er on fleek hele tiden, også i svømmehallen hvor hverken lyset, poseringene eller kameravinklene er perfekte. Illusjonen om at det perfekte er ekte dukker opp så ofte, at man til slutt begynner å tro på at det er sant. Eksponeringen er så massiv, at det er blitt vanskelig å tro at bilder kan lyve – for alle bilder kan jo ikke det!

Er det rart at man kjenner på kroppspresset?

Jeg tror nesten ikke min generasjon, eller de som er enda eldre for den sakens skyld, klarer å sette seg inn i hvor utrolig vanskelig det kan være å vokse opp i dag. I dag hvor det perfekte ikke lenger er et ideal, men en illusjon. Hvor de flotteste kroppene alltid kan bli overgått av noen som er enda finere, de tynneste magene kan bli enda slankere med litt hjelp fra photoshop eller en waist-trainer og hvor brystene kan trykkes opp i haka ved bruk av 8 BH-er eller noen snedige silikoninnlegg. Hvor det å se bra ut, etter samfunnets standarder, er synonymt med det å være lykkelig, og hvor alle som faller utenom gjør dette så hardt at de tar med seg skader for resten av livet.

Man spiller ikke lenger mot de lokale heltene, man er oppgradert til Champions League og møter de store gutta, om man vil det eller ikke.

 

//Camilla

En svært alvorlig konsekvens av å gå rundt med et konstant press om å være noe man ikke er over lengre tid er utviklingen av psykose. En psykose kan enkelt beskrives som vanskeligheter med å skille mellom hva som er virkelig, og hva som ikke er det. Dersom du kjenner deg igjen i, eller har noen som passer inn i, disse tidlige tegnene på psykose kan du helt uforpliktende ta kontakt med TOPS på telefon 55 95 85 85. Det koster ingenting, men du møter noen hyggelige mennesker som gjerne vil hjelpe deg tilbake til hverdagen 🙂 

 

2 svar til “Når kroppspresset går alt for langt”

  1. Kristina sier:

    Da jeg var rundt 11 år, så var jeg den minste i klassen, sammen med bestevenninna mi, og vi konkurerte i å være TYNGST. Hun var 2 kg tyngre enn meg, og det synes jeg faktisk IKKE var noe gøy, og det å gå i stramme busker (som foresten var alt for store uansett) var det værste jeg visste, fordi jeg synes jeg var FOR tynn. Det var veldig lite kroppspress da jeg var 12-16 år, og jeg trening var jo ikke en del av hverdagen hos de fleste, vertfall ikke på det nivået som er blitt nå. Det er helt utrolig hvordan samfunnet har utviklet seg, og at unge sammenligner seg selv med…. alle – at kropp er blitt så viktig for folk å forandre på. Trist!

  2. Heidi sier:

    Vi hadde delt svømming vi også siden mange droppet svømming siden de måtte vise kroppene sine og av andre grunner. Selv var jeg alltid med på svømming, men syns at det var kjempekjipt å veie seg på skolen og sånt når vi måtte det. For jeg var alltid mye tyngre enn de andre jentene i klasse, som også klaget på egen vekt, og dette var på barneskolen. Jeg var jo høyere og hadde kraftigere kroppsbygning enn de og sånt, men følte meg tjukk på grunn av dette og har gjort det siden det. Innser nå at jeg langt ifra var tjukk! Jeg var faktisk ganske stram og trent gjennom den tiden og resten av ungdomsskolen osv. Synd hva sånt gjør med en..

oppskrifter

Favaffel

oppskrifter

Brokkolipuré

livsstilsendring trening

Kan du gi meg litt motivasjon?

oppskrifter

Jordskokksuppe

mental-helse trening

Bevegelse for kropp og sinn

trening

Yoga i senga

livsstilsendring

MAGASIN!

livsstilsendring

Livsstilsendring – del 1

trening

Leserspørsmål

oppskrifter

Salat på boks!

kosthold oppskrifter

Jeg vil gi deg et oppskriftshefte!

blogg

Embed

blogg

Ny favoritt!

blogg trening

Dagens marerittøkt!

kosthold oppskrifter

Den perfekte frokosten?

blogg

Feminist?

blogg oppskrifter

Den perfekte frappén !

trening

Hold kjeft

kosthold oppskrifter

Min favorittfrokost!

blogg

VÅKN OPP!!

blogg

Jeg sa ja!

blogg

Det gikk!

blogg trening

Dagens økt på rumpa!

oppskrifter

Vegedagbok: dag 3

blogg trening

Fremsiden av VG!

kurs trening

Jentedagen 2016

blogg kosthold

Hør meg på radio i dag!

oppskrifter

Sunn søndagskos!

blogg

Ukens video!

blogg

Ukens video!

blogg trening

En perfekt lørdag!

oppskrifter

Søtpotetlasagne!

kosthold oppskrifter

Tør du å slenge deg med?

trening

BOOTCAMP!

trening

Ny bootcamp!

blogg trening

En helt magisk helg

blogg trening

Ny øvelse: rumpepump!

kosthold oppskrifter

En liten smak av julen

blogg

Helt vanlig!

blogg

Bullshit.

kosthold oppskrifter

Morningbliss

blogg

Dødens dag

blogg

Bare på TV

blogg

Morgenstund

blogg

Dett i desa

trening

Booty blaster

blogg oppskrifter

Parkdag

blogg oppskrifter

Iskafffe i en fei!

blogg

God morgen!

oppskrifter

Pasta bolognese…

blogg oppskrifter trening

Har du prøvd denne etter trening?

oppskrifter

Sugarfree Saturday!

blogg oppskrifter

Onsdagskebab!

oppskrifter

Proteinrike vafler!

blogg kosthold oppskrifter

Sugarfree Saturday – iskrem og sjokolade!

blogg trening

Musikk som motiverer!

blogg oppskrifter

Sukker- og glutenfri ostekake!

blogg kosthold oppskrifter

5 søte og sukkerfrie fristelser!

blogg kosthold oppskrifter

Hvordan spise sunt i sommer?

blogg kosthold oppskrifter

Sjokoladebefengt frokostshake

blogg

Morgenstund

blogg

Lørdagsmagi

blogg

Triathlon?

blogg kosthold

Potetsalat og spontantur

blogg

Sommer !

blogg

Flink pike

kosthold

Fredagsburger !

blogg kosthold

Dark chocolate smoothie

blogg trening

Rumpebonanza!

kosthold

Burger delight

trening

Hjemmetrening

blogg

For stor?

blogg

Pizzakveld

blogg

God fredag!

Blogglisten hits