arrow-rightgooglepluslinkedinprinticonscroll-to-topsharearrow-leftslide-right

Derfor bør du bruke parmesan når du lager mat!

Jeg må bare innrømme det med en gang: jeg er ingen stor osteelsker. Skyt meg, jeg vet det! Litt smeltet ost på pizzaen er liksom greit, men om det er lasagne så skraper jeg heller av toppen enn å konsumere den. Til Andreas store fornøyelse, selvsagt.

Da jeg i forrige uke var på Kulinarisk akademi og spiste lunch ble jeg derfor blåst overende!! Hver eneste rett på menyen inneholdt parmesan og det smakte rett og slett helt utsøkt. Jeg trodde det var parmesanen i seg selv som gav den gode smaken, men etter å ha hørt litt på Kristian Rønnestad fant jeg fort ut av at det var mer til denne osten enn jeg visste. Den inneholder nemlig 1,5% umami, noe som tilfredsstiller det som gjerne blir kalt «den femte smakssansen».

De fleste av oss har nok hørt om både salt, søtt, surt og bittert tidligere, men umami er – så vidt jeg har forstått – fremdeles en ganske ukjent smak for mange. Selv ble jeg først ordentlig kjent med den for noen år siden da jeg var i Stockholm og spiste en «umami burger» på The Flying Elk, men jeg har sjeldent brukt det i matlagingen selv. Jeg har ikke helt visst hvordan det brukes (man får kjøpt et pulver, MSG, men hvor mye bruker man liksom?) eller til hvilke retter det passer. Da Kristian fortalte at parmesan blir brukt i risotto, nettopp på grunn av innholdet av Umami, gjorde det derfor ting så utrolig mye lettere. I stedet for å kjøpe MSG kan jeg jo bare bruke parmesan! Noe som passer ypperlig nå som jeg har 2 kilo stående under senga på soverommet. Om vi pusser opp spurte du?

En av favorittene fra denne formiddagen var kanskje sprøstekt kyllingskinn med parmesan, og bare vi får et kjøkken på plass skal jeg servere det som søndagssnacks til fotballen.

Du trenger

  • Kyllingskinn
  • 35 g salt
  • 20 g sukker
  • 500 g vann
  • Parmesan

Lag en lake av vann, salt og sukker og la kyllingskinnet ligge i laken i 10 minutter. Tørk av skinnene og legg de utover et bakeark. Stek på 180 grader til de er gyldne og sprø. Strø over litt parmesan, sett de inn igjen så det smelter og server! Et lite tips er å legge noe over kyllingskinnene (for eksempel et annet stekebrett) slik at de ikke krøller seg når de stekes.

Og du? Om du skal kjøpe parmesan så husk å se etter denne logoen! Dukker denne opp er du sikker på at det du faktisk kjøper er parmesan, og ikke en dårlig kopi 😀

Håper det smaker!

//Camilla

2 svar til “Derfor bør du bruke parmesan når du lager mat!”

  1. Lisbeth sier:

    Hei.

    Jeg elsker ost og digger parmesan.
    Men; kyllingskinn?? Hvordan skaffer man det? Kjøper en kylling og tar av skinnet?

  2. Nå satte du meg helt fast, Lisbeth – JEG VET IKKE!! Tenkte ikke over det en gang før du spurte XD
    Kanskje det hadde vært en ide å begynne å kjøpe kylling med skinn, og ta vare på sistnevnte til nettopp dette? B-)

    Evt kan du jo også lage parmesanchips 😀
    http://kulinariskfanatisme.blogg.no/1363358295_parmesanchips.html

oppskrifter spis

Jordbær- og avokadosalsa

oppskrifter spis

Mangosalsa

spis

Cheat days

oppskrifter spis

Linsegryte

oppskrifter spis

Hjemmelaget mango-is

oppskrifter spis

Tacobowl

tren

Yogafilm

oppskrifter

Buddhabowl

oppskrifter

Brokkolicouscous

oppskrifter

Mangoremser

oppskrifter

Vegetarbolognese

oppskrifter

Mangosmoothie

oppskrifter spis

Pepperkakefudge med Sukrin

oppskrifter spis

Favaffel

oppskrifter spis

Brokkolipuré

oppskrifter spis

Jordskokksuppe

oppskrifter spis

Oppskriftsonsdag: eplechips!

oppskrifter spis

Grove bananpannekaker!

blogg

MAGASIN!

oppskrifter spis

Salat på boks!

oppskrifter spis

Den perfekte kveldskosen!

blogg

Embed

oppskrifter spis

Quiche Lorraine(-tzen) !

blogg oppskrifter spis

Pizza, Bangkok og fremtidsplaner!

blogg

Ny favoritt!

oppskrifter spis

Sukkerfrie kanelsnurrer!

oppskrifter spis

Den perfekte frokosten?

blogg

Feminist?

blogg oppskrifter spis

Den perfekte frappén !

tren

Hold kjeft

oppskrifter spis

Min favorittfrokost!

blogg

VÅKN OPP!!

blogg

Jeg sa ja!

blogg

Det gikk!

oppskrifter spis

Vegedagbok: dag 3

blogg oppskrifter spis

Proteinrik kikertepizza! (vegetar)

oppskrifter spis

Vegetardagboken: mandag

blogg tren

Fremsiden av VG!

kurs tren

Jentedagen 2016

oppskrifter spis

Bananbrød med sjokolade!

oppskrifter spis

Tips til mat på farten!

oppskrifter spis

Jeg sprekker av stolthet!

oppskrifter spis

Sunn søndagskos!

blogg

Ukens video!

oppskrifter spis

Lunsjtips og møte med TV 2!

blogg

Ukens video!

blogg tren

En perfekt lørdag!

oppskrifter spis

Søtpotetlasagne!

oppskrifter spis

Tør du å slenge deg med?

oppskrifter spis

Av og til trenger jeg dette!

tren

BOOTCAMP!

oppskrifter spis

Disse må du bare smake!

oppskrifter spis

Sukkerfri søndagsnacks!

oppskrifter spis

Sukkerfrie sjokoladebomber!

blogg tren

En helt magisk helg

oppskrifter spis

En liten smak av julen

blogg

Helt vanlig!

blogg

Bullshit.

oppskrifter spis

Morningbliss

oppskrifter spis

Proteinrike havrerundstykker

blogg

Dødens dag

blogg

Bare på TV

blogg

Morgenstund

blogg

Dett i desa

blogg oppskrifter spis

Parkdag

oppskrifter spis

Rømmegrøt til frokost?

blogg oppskrifter spis

Iskafffe i en fei!

blogg

God morgen!

oppskrifter spis

Pasta bolognese…

blogg oppskrifter spis tren

Har du prøvd denne etter trening?

oppskrifter spis

Sugarfree Saturday!

blogg oppskrifter spis

Onsdagskebab!

oppskrifter spis

Proteinrike vafler!

blogg oppskrifter spis tren

Gårdagens treningsøkt og hjemmelaget musli!

blogg oppskrifter spis

Proteinrik smoothie uten pulver!

blogg oppskrifter spis

Sukker- og glutenfri ostekake!

blogg oppskrifter spis

5 søte og sukkerfrie fristelser!

blogg oppskrifter spis

Hvordan spise sunt i sommer?

blogg oppskrifter spis

Sjokoladebefengt frokostshake

blogg

Morgenstund

blogg

Lørdagsmagi

blogg

Triathlon?

blogg

Sommer !

blogg

Flink pike

blogg tren

Rumpebonanza!

blogg

For stor?

blogg

Pizzakveld

blogg

God fredag!

Blogglisten hits