arrow-rightgooglepluslinkedinprinticonscroll-to-topsharearrow-leftslide-right

Slik får du et mer positivt tankemønster

Jeg tror ikke jeg er den eneste som har daglige samtaler med meg selv inne i eget hode, men i det siste har jeg forstått at jeg nok er en av få som har flere positive enn negative. Nei, jeg skal ikke sette meg selv på en pidestall og hevde at jeg er så at peace med meg selv som det går an å bli, for deretter å preache at dere burde bli mer som meg, men jeg ønsker likevel å snakke litt rundt denne samtalen vi så ofte har med oss selv.

Vi tilbringer tross alt samtlige av døgnets 24 timer i eget selskap, og dersom store deler av disse timene er fylt med negativt selvsnakk er det ikke til å stikke under en stol at dette i stor grad påvirker oss. Du føler kanskje ikke at du ser bra nok ut, at du presterer godt nok på jobb eller takler morsrollen slik som du hadde ønsket? Uansett hva det er vil de negative tilbakemeldingene du gir deg selv i liten grad hjelpe deg ut av situasjonen, men heller kunne gjøre den verre.

For å ta et konkret eksempel kan du stille deg opp i speilet hjemme og betrakte kroppen din. Hvordan ser du den? Komplimenterer du deg selv, eller snakker du med en kritisk stemme? Hvordan føler du deg i såfall når du går der i fra? Er du lettere til sinns, eller mer nedstemt?

Det å bli bevisst hvordan du snakker til deg selv vil være første steg i retning av en mer positiv indre dialog, og også utrolig viktig for å finne ut av hvor denne følelsen av å ikke «strekke til» egentlig stammer av.

For meg har det negative selvsnakket for eksempel ofte dukket opp i sosiale situasjoner, hvor jeg ofte blir redd for å dytte folk unna. Alt de sier og gjør tolker jeg som et tegn på at de ikke vil ha noe med meg å gjøre (svarte hun ikke litt kort på den meldingen? Den smileyen var garantert ikke positivt ment… Har jeg krevd for mye?), og på denne måten bygger jeg opp under min egen overbevisning om at jeg ikke er verdt å tilbringe tid med.

Produktivt? Nei.

Realitet? Nei.

Det som likevel skjer er at jeg blir så redd for det å bli avvist, at jeg heller avviser selv. Jeg skyver folk unna, unngår å være den som initierer kontakt og trekker meg hellet tilbake til min egen, sikre hule: alene i eget selskap.

Jeg har etterhvert forstått at dette selvsagt ikke er veldig heldig, og at feilen ikke ligger i hvordan jeg egentlig oppfører meg (tro det eller ei, jeg er visst en ganske god venn), men heller i hvordan jeg snakker med meg selv. Jeg trykker den virkelige meg så langt ned at jeg blir hellig overbevist om at jeg er lite verdt, og med det har jeg en unnskyldning for å ikke ta sjansen på et nytt vennskap.

Det fine med disse tankene er likevel at de kan endres. De fulgte ikke med deg som en gave da du ble født, men er blitt tillært gjennom årene som har gått fra barn til voksen. Tankene er ikke egentlig en del av deg, men har fått lov til å ta opp en litt for stor plass i ditt indre til at du i dag klarer å være den personen du egentlig er.

Så hva kan vi gjøre?

En fin måte å få bukt med disse tankene på er gjennom «positive affirmasjoner»: setninger du sier til deg selv igjen og igjen for å omprogrammere de tankene som per i dag dukker opp helt automatisk i ulike situasjoner. Dette kan for eksempel være:

  • Jeg er en god person og en god venn
  • Jeg er verdt å bli kjent med
  • Jeg har en fin kropp
  • Jeg har en flott utseende
  • Jeg får til det jeg vil

 

Jeg vil tro at du nå sitter og ler litt innvendig og tenker at dette, det kommer aldri til å fungere, men psykologien viser faktisk noe annet. Ved å gjenta disse setningene for deg selv, igjen og igjen, har du faktisk muligheten til å få det bedre med deg selv og prestere bedre både på jobb og i privatlivet. Til å begynne med vil det føles helt latterlig, og de gamle tankemønstrene vil stritte i mot de nye som bare søren (fin? Jeg? hahaha), men på sikt vil de synke mer og mer inn og etterhvert ta over plassen som tidligere var okkupert av de negative tankene.

Ja, du kan vente til du mener du er helt perfekt før du gjør denne endringen, men sannheten er tross alt at dette aldri kommer til å skje. Du vil alltid ha forbedringspotensiale på et eller annet område, men det betyr ikke at du ikke skal akseptere deg selv for den du er.

Du fortjener å ha det godt med deg selv, uansett hvor du måtte være i livet. Husk det <3

Og du? Om du tør å være litt alternativ i dag kan du jo legge deg ned på sofaen og høre gjennom denne her:

//Camilla

Kommentarer er stengt.

oppskrifter

Favaffel

oppskrifter

Brokkolipuré

livsstilsendring trening

Kan du gi meg litt motivasjon?

oppskrifter

Jordskokksuppe

mental-helse trening

Bevegelse for kropp og sinn

trening

Yoga i senga

livsstilsendring

MAGASIN!

livsstilsendring

Livsstilsendring – del 1

trening

Leserspørsmål

oppskrifter

Salat på boks!

kosthold oppskrifter

Jeg vil gi deg et oppskriftshefte!

blogg

Embed

blogg

Ny favoritt!

blogg trening

Dagens marerittøkt!

kosthold oppskrifter

Den perfekte frokosten?

blogg

Feminist?

blogg oppskrifter

Den perfekte frappén !

trening

Hold kjeft

kosthold oppskrifter

Min favorittfrokost!

blogg

VÅKN OPP!!

blogg

Jeg sa ja!

blogg

Det gikk!

blogg trening

Dagens økt på rumpa!

oppskrifter

Vegedagbok: dag 3

blogg trening

Fremsiden av VG!

kurs trening

Jentedagen 2016

blogg kosthold

Hør meg på radio i dag!

oppskrifter

Sunn søndagskos!

blogg

Ukens video!

blogg

Ukens video!

blogg trening

En perfekt lørdag!

oppskrifter

Søtpotetlasagne!

kosthold oppskrifter

Tør du å slenge deg med?

trening

BOOTCAMP!

trening

Ny bootcamp!

blogg trening

En helt magisk helg

blogg trening

Ny øvelse: rumpepump!

kosthold oppskrifter

En liten smak av julen

blogg

Helt vanlig!

blogg

Bullshit.

kosthold oppskrifter

Morningbliss

blogg

Dødens dag

blogg

Bare på TV

blogg

Morgenstund

blogg

Dett i desa

trening

Booty blaster

blogg oppskrifter

Parkdag

blogg oppskrifter

Iskafffe i en fei!

blogg

God morgen!

oppskrifter

Pasta bolognese…

blogg oppskrifter trening

Har du prøvd denne etter trening?

oppskrifter

Sugarfree Saturday!

blogg oppskrifter

Onsdagskebab!

oppskrifter

Proteinrike vafler!

blogg kosthold oppskrifter

Sugarfree Saturday – iskrem og sjokolade!

blogg trening

Musikk som motiverer!

blogg oppskrifter

Sukker- og glutenfri ostekake!

blogg kosthold oppskrifter

5 søte og sukkerfrie fristelser!

blogg kosthold oppskrifter

Hvordan spise sunt i sommer?

blogg kosthold oppskrifter

Sjokoladebefengt frokostshake

blogg

Morgenstund

blogg

Lørdagsmagi

blogg

Triathlon?

blogg kosthold

Potetsalat og spontantur

blogg

Sommer !

blogg

Flink pike

kosthold

Fredagsburger !

blogg kosthold

Dark chocolate smoothie

blogg trening

Rumpebonanza!

kosthold

Burger delight

trening

Hjemmetrening

blogg

For stor?

blogg

Pizzakveld

blogg

God fredag!

Blogglisten hits