arrow-rightgooglepluslinkedinprinticonscroll-to-topsharearrow-leftslide-right

Camilla svarer på spørsmål om godteri, trivselsvekt og kosthold!

I går kjørte vi i gang en aldri så liten spørsmålsrunde på instagram (@fitnokjentene) og jeg (Camilla) hadde faktisk ikke forventet å få så mange.. gode spørsmål!! Eller jo, for jeg vet at dere er en gjeng oppegående kvinns, men jeg hadde kanskje ikke forventet så mange spørsmål «right up my alley».

Og skal jeg være helt ærlig så gjør det meg forbannet stolt at dere stiller disse spørsmålene til nettopp MEG! Ikke bare fordi jeg tenker det betyr at dere tror jeg er lur, men fordi det også viser at jeg og Fitnokjentene har klart å få ut budskapet om hva vi faktisk brenner for. Og det.. Det liker vi.

Så, la oss sette over til spørsmålene! Har ikke ditt spørsmål blitt besvart så fortvil ei – de er lagret og vil bli besvart i neste runde 🙂

Takk for inspirasjon til livsstilsendring! Hvordan vet man hva som er sin trivselsvekt?

«Trivselsvekt» er et begrep jeg synes blir brukt litt for ofte i feil settinger. Vi blir foret med budskapet om at ulike kurer og dietter skal ta oss til trivselsvekten, uten at vi kanskje reflekterer så mye over hva som faktisk ligger i uttrykket.

For en trivselsvekt er, dersom du spør meg i allefall, en vekt du har når du trives i livet ditt. Det er ikke nødvendigvis noe man jobber seg aktivt mot, men heller en bivirkning av at livet er slik man vil det skal være! Så, i stedet for å stille seg selv (eller en PT) «hva er min trivselsvekt», kanskje et bedre spørsmål er «hvordan vil jeg at min livsstil skal se ut?». Herunder kan nyttige spørsmål være…

 • Hvor mye frukt og grønt ønsker jeg å spise?
  • Helsedirektoratet anbefaler (minimum) 500 gram hver dag! Dette kan være et greit mål å strekke seg mot.
 • Hvor ofte ønsker jeg å være i aktivitet?
  • Her anbefales minimum 30 (og gjerne 60) minutter tilsvarende rask gange 5 dager i uken.
  • Det kan gjerne deles opp i mindre bolker (eks: gå  raskt i 15 minutter til bussen, hver vei)
 • Hvor ønsker jeg å få energien min fra?
  • Fra energitette matvarer som godteri, brus og chips?
  • Eller frukt, grønt, magre proteinkilder, fisk og grove kornprodukter?

Ved å gjøre deg selv bevisst på hvordan du ønsker at livsstilen din skal se ut, heller enn å jage en fastsatt vekt, så vil du kanskje treffe, nettopp, trivselsvekten?


Har du noen tips for å spise mer grønnsaker? (Er ganske kresen)

Dersom du er kresen på grønt kan det være lurt å kamuflere disse i maten du spiser til å begynne med. Grønnsaker som gulrot, kinakål, squash og stilk fra brokkoli/blomkål passer ypperlig i de fleste gryter, fra kjøttsaus og lasagne til ??

I tillegg kan du lage ulike moser, hvor du bruker grønnsaker som base. Denne brokkolipureen er en gjenganger her hjemme, og vi bruker også en del blomkål i potetmosen 🙂

Sist, men ikke minst, så er det med grønnsaker som med det meste annet av mat: jo oftere du spiser det, jo mer vil du begynne å like det! Finn derfor frem til noen retter du «tåler» smaken av og bruk disse aktivt over en periode og knask på de grønnsakene du liker. Etterhvert vil du se at det smaker bedre og bedre, og at andre grønnsaker også kan  få plass!


Jeg spiser og handler godis nesten på autopilot føles det ut som.. Noen tips til å komme ut av transen?

Det første jeg tenker er at det kan være lurt å omformulere litt hva det er som skjer: dette er ikke en transe. Du har mulighet til å kontrollere deg selv og egne handlinger! Med dette mener jeg IKKE å si «skjerp deg, alt er din skyld og du må ta deg sammen», men heller å gjøre deg bevisst på at måten du forholder deg til det som skjer kan påvirke i hvilken grad du føler at du har mulighet til å gjøre noe med det. Dersom vi står i en situasjon hvor vi føler at kontrollen ikke ligger hos oss er det tross alt utrolig vanskelig å få til en endring!

Dernest kan det være en idé å sette seg ned, gjerne med penn og papir, og tenke gjennom når dette som regel skjer. La gjerne tankene svirre videre også, og reflekter litt rundt hvorfor du tyr til godteri.

Dette kan for eksempel være:

 • Jeg kjøper godteri på vei hjem fra jobb, i det jeg går forbi Narvesen.
  • Fordi jeg ofte er sulten og ikke vet om hvilke andre alternativer som finnes.
 • Jeg putter ofte noe digg i kurven når jeg er på butikken.
  • Fordi jeg ikke har en ordentlig plan på hva jeg skal handle, og ofte reiser på butikken når jeg er sulten.
 • Jeg spiser ofte godteri på kvelden, når jeg setter meg ned i sofaen
  • Fordi jeg er fysen på kvelden, og alltid har gjort det.

Når det er etablert når og hvorfor du gjør som du gjør, kan du begynne å se på alternative løsninger og tenke litt gjennom hvorfor disse kan bli utfordrende og hvordan du eventuelt kan møte utfordringen.

 • Jeg kan spise et lite måltid på slutten av arbeidsdagen, slik at jeg ikke er så sulten når jeg går forbi Narvesen. Jeg vil mest sannsynlig ha lyst på sjokolade likevel, fordi jeg er så vant til å kjøpe det, så til å begynne med vil jeg nok føle på en viss uro i det jeg går forbi kiosken. Det er helt greit om jeg gir etter, men jeg kan også forsøke å kjøpe noe annet, slik som en sukkerfri brus eller en eske pastiller.
 • Jeg kan passe på å være mett når jeg reiser på butikken, og ha en ordentlig plan for hva jeg skal handle. Ved å planlegge for flere dager av gangen trenger jeg heller ikke gå innom butikken hver dag! Det skal selvsagt være plass til litt kos selv om jeg planlegger, men jeg vil forsøke å lære meg å spare denne kosen til jeg faktisk har lyst på det.
 • På kveldstid kan jeg forsøke å komme opp med alternativer til hva jeg kan sette frem, slik som oppkuttet frukt. Jeg kan også legge inn et kveldsmåltid dersom det jeg egentlig kjenner på er sult. Jeg vet at det vil være vanskelig å droppe sjokoladen til å begynne med, og det er greit, jeg skal gjøre mitt beste!

Dette er såklart ikke en utfyllende liste, og det kan også hende at du har helt andre ting som ligger bak enn det jeg nevner her. Dersom du selv kjenner maten fungerer som en slags flukt fra vanskelige følelser, stress eller liknende kan det også være en idé å søke hjelp slik at du får noen personlige innspill på hvordan du kan håndtere dette bedre 🙂 Nettros kan være et godt sted å begynne.

Og du? Husk at øvelse gjør mester, og at det ikke er å forvente at du nailer alt ved første forsøk! Gjør så godt du kan, prøv igjen og ikke gi opp 🙂

 

Det var alt jeg rakk i denne omgang – håper det gav dere noen gode innspill!

Foto: Birgitte Sjøberg

 

//Camilla

 

Kommentarer er stengt.

oppskrifter spis

Italiensk suppe

oppskrifter spis

Tomatsuppe

oppskrifter spis

Pasta og pølser

oppskrifter spis

Hjemmelaget yoghurtis

oppskrifter spis

Jordbær- og avokadosalsa

oppskrifter spis

Mangosalsa

spis

Cheat days

oppskrifter spis

Linsegryte

oppskrifter spis

Hjemmelaget mango-is

oppskrifter spis

Tacobowl

tren

Yogafilm

oppskrifter

Buddhabowl

oppskrifter

Brokkolicouscous

oppskrifter

Mangoremser

oppskrifter

Vegetarbolognese

oppskrifter

Mangosmoothie

oppskrifter spis

Pepperkakefudge med Sukrin

oppskrifter spis

Favaffel

oppskrifter spis

Brokkolipuré

oppskrifter spis

Jordskokksuppe

oppskrifter spis

Oppskriftsonsdag: eplechips!

oppskrifter spis

Grove bananpannekaker!

blogg

MAGASIN!

oppskrifter spis

Salat på boks!

oppskrifter spis

Den perfekte kveldskosen!

blogg

Embed

oppskrifter spis

Quiche Lorraine(-tzen) !

blogg oppskrifter spis

Pizza, Bangkok og fremtidsplaner!

blogg

Ny favoritt!

oppskrifter spis

Sukkerfrie kanelsnurrer!

oppskrifter spis

Den perfekte frokosten?

blogg

Feminist?

blogg oppskrifter spis

Den perfekte frappén !

tren

Hold kjeft

oppskrifter spis

Min favorittfrokost!

blogg

VÅKN OPP!!

blogg

Jeg sa ja!

blogg

Det gikk!

oppskrifter spis

Vegedagbok: dag 3

blogg oppskrifter spis

Proteinrik kikertepizza! (vegetar)

oppskrifter spis

Vegetardagboken: mandag

blogg tren

Fremsiden av VG!

kurs tren

Jentedagen 2016

oppskrifter spis

Bananbrød med sjokolade!

oppskrifter spis

Tips til mat på farten!

oppskrifter spis

Jeg sprekker av stolthet!

oppskrifter spis

Sunn søndagskos!

blogg

Ukens video!

oppskrifter spis

Lunsjtips og møte med TV 2!

blogg

Ukens video!

blogg tren

En perfekt lørdag!

oppskrifter spis

Søtpotetlasagne!

oppskrifter spis

Tør du å slenge deg med?

oppskrifter spis

Av og til trenger jeg dette!

tren

BOOTCAMP!

oppskrifter spis

Disse må du bare smake!

oppskrifter spis

Sukkerfri søndagsnacks!

oppskrifter spis

Sukkerfrie sjokoladebomber!

blogg tren

En helt magisk helg

oppskrifter spis

En liten smak av julen

blogg

Helt vanlig!

blogg

Bullshit.

oppskrifter spis

Morningbliss

oppskrifter spis

Proteinrike havrerundstykker

blogg

Dødens dag

blogg

Bare på TV

blogg

Morgenstund

blogg

Dett i desa

blogg oppskrifter spis

Parkdag

oppskrifter spis

Rømmegrøt til frokost?

blogg oppskrifter spis

Iskafffe i en fei!

blogg

God morgen!

oppskrifter spis

Pasta bolognese…

blogg oppskrifter spis tren

Har du prøvd denne etter trening?

oppskrifter spis

Sugarfree Saturday!

blogg oppskrifter spis

Onsdagskebab!

oppskrifter spis

Proteinrike vafler!

blogg oppskrifter spis tren

Gårdagens treningsøkt og hjemmelaget musli!

blogg oppskrifter spis

Proteinrik smoothie uten pulver!

blogg oppskrifter spis

Sukker- og glutenfri ostekake!

blogg oppskrifter spis

5 søte og sukkerfrie fristelser!

blogg oppskrifter spis

Hvordan spise sunt i sommer?

blogg oppskrifter spis

Sjokoladebefengt frokostshake

blogg

Morgenstund

blogg

Lørdagsmagi

blogg

Triathlon?

blogg

Sommer !

blogg

Flink pike

blogg tren

Rumpebonanza!

blogg

For stor?

blogg

Pizzakveld

blogg

God fredag!

Blogglisten hits