arrow-rightgooglepluslinkedinprinticonscroll-to-topsharearrow-leftslide-right

Ikke tro på alt du leser!

Hva jeg tenker på, lurer du kanskje? Vel, rent bortsett fra at jeg er relativt irritert på meg selv fordi jeg har gått glipp av en delprøve i psykologien så tenker jeg litt på alle disse påstandene jeg møter hver eneste dag. De som forteller meg at dersom jeg gjør X så skjer Y, for det viser en eller annen studie. Vel, jeg har brukt de siste 3 månedene på å lese studier og jeg kan fortelle deg at disse påstandene veldig, veldig ofte er basert på halvsannheter.

ISKREM FØRER TIL DRUKNING!

Nå skal jeg på ingen måte legge dette frem som om jeg er en studiespesialist, for det er så langt fra sannheten som det går an å komme. Jeg vet knapt hva jeg skal se etter når jeg blar opp i en publikasjon, og de få gangene jeg vet det så klarer jeg likevel ikke tolke resultatene. Det på tross av at jeg har flere studiepoeng med statistikk fra NMBU, har studert kjemi i tre år og nå er i gang med min andre bachelor. Det jeg likevel vet veldig godt er dette: det er stor forskjell på det å finne en sammenheng og på å si at «A fører til B».

For å ta et klassisk eksempel:

I Juli går salget av is opp over hele Norge og på samme tid ser man at også tallet for antall drukningsulykker øker. Per, som skriver for Dagens Blad, lager derfor denne overskriften: «Iskrem fører til drukning!!». Per vet ikke forskjellen på kausalitet og korrelasjon. Per er teit. Ikke vær som Per.

Dessverre for oss vanlige dødelige finnes det ekstremt mange som Per: folk som konkluderer med at «A fører til B» bare fordi de korrelerer. Eller sagt litt annerledes: det at B (drukning) øker samtidig som A (salg av iskrem) betyr ikke at A fører til B. For alt vi vet kan det være slik at flere drukningsulykker fører til at vi spiser mer iskrem (altså det motsatte), eller kanskje mer plausibelt: at økningen i de to variablene skyldes noe helt annet. Godt vær, for eksempel…

Helt naturlig å ville finne sammenhenger

For oss mennesker er det helt naturlig å ville finne årsaker til at ting skjer, men sannheten er at dette ofte er utrolig vanskelig. Greit nok, skyter du deg selv i foten og får vondt kan vi med ganske stor sikkerhet si at du føler smerte fordi det sitter noen gram med bly i stortåa de, men går du ned i vekt etter å ha begynt å spise frokost blir det med ett mye vanskeligere. Kanskje har du samtidig begynt å bevege deg mer? Kanskje fører inntaket av frokost til at du spiser mindre senere på dagen? Kanskje gjør frokostspisingen deg mer bevisst på kostholdet, slik at du tar gode valg ellers i hverdagen? Mulighetene er uendelige, og det er også årsakene. Mest sannsynlig vil vektnedgangen skyldes en kombinasjon av alle de overnevnte, og overskriften «frokost gjør deg slank» vil dermed være totalt meningsløs. Begynner du å spise frokost, i tillegg til den maten du allerede spiser, uten å endre på noe annet.. Da er faktisk sjansen større for at du går opp!

Vær kritisk!

Neste gang du leser en overksrift av typen «Drikker du rødvin to ganger i uken lever du lenge» håper jeg derfor at du leser den med kritiske øyne. Det kan godt hende at de som lever lenge drikker rødvin ett par ganger i uken, men det betyr ikke nødvendigvis at to glass med rødvin i uka vil føre til at du lever lenger.

3 svar til “Ikke tro på alt du leser!”

 1. Stine sier:

  Hei 🙂 du er jo glad i å vise hvor mye sjokolade og lignende du spiser på Instagram. Jeg er glad i sjokolade selv men prøver det jeg kan å begrense meg siden det er jo faktisk skadelig i store mengder. Jeg leser sånne artikler som dette https://www.dagbladet.no/mat/gummigodteriet-avslort-sjekk-hvor-mange-sukkerbiter-det-inneholder/68798596 og blir litt skremt bort (en bra ting) det hadde vært litt interessant å høre ditt synspunkt dette? Du er jo veldig glad i å promotere sjokolade osv, så hadde vært spennende med en debatt nå 🙂

 2. Definitivt, godt forslag Stine! 😀

  Jeg vil også gjerne høre hva du mener med at det er skadelig i store mengder, herunder…
  Hva definerer du som store mengder?
  Hvordan er det skadelig?

  Jeg skal skrive et innlegg om dette i dag jeg 😀

oppskrifter

Favaffel

oppskrifter

Brokkolipuré

livsstilsendring trening

Kan du gi meg litt motivasjon?

oppskrifter

Jordskokksuppe

mental-helse trening

Bevegelse for kropp og sinn

trening

Yoga i senga

livsstilsendring

MAGASIN!

livsstilsendring

Livsstilsendring – del 1

trening

Leserspørsmål

oppskrifter

Salat på boks!

kosthold oppskrifter

Jeg vil gi deg et oppskriftshefte!

blogg

Embed

blogg

Ny favoritt!

blogg trening

Dagens marerittøkt!

kosthold oppskrifter

Den perfekte frokosten?

blogg

Feminist?

blogg oppskrifter

Den perfekte frappén !

trening

Hold kjeft

kosthold oppskrifter

Min favorittfrokost!

blogg

VÅKN OPP!!

blogg

Jeg sa ja!

blogg

Det gikk!

blogg trening

Dagens økt på rumpa!

oppskrifter

Vegedagbok: dag 3

blogg trening

Fremsiden av VG!

kurs trening

Jentedagen 2016

blogg kosthold

Hør meg på radio i dag!

oppskrifter

Sunn søndagskos!

blogg

Ukens video!

blogg

Ukens video!

blogg trening

En perfekt lørdag!

oppskrifter

Søtpotetlasagne!

kosthold oppskrifter

Tør du å slenge deg med?

trening

BOOTCAMP!

trening

Ny bootcamp!

blogg trening

En helt magisk helg

blogg trening

Ny øvelse: rumpepump!

kosthold oppskrifter

En liten smak av julen

blogg

Helt vanlig!

blogg

Bullshit.

kosthold oppskrifter

Morningbliss

blogg

Dødens dag

blogg

Bare på TV

blogg

Morgenstund

blogg

Dett i desa

trening

Booty blaster

blogg oppskrifter

Parkdag

blogg oppskrifter

Iskafffe i en fei!

blogg

God morgen!

oppskrifter

Pasta bolognese…

blogg oppskrifter trening

Har du prøvd denne etter trening?

oppskrifter

Sugarfree Saturday!

blogg oppskrifter

Onsdagskebab!

oppskrifter

Proteinrike vafler!

blogg kosthold oppskrifter

Sugarfree Saturday – iskrem og sjokolade!

blogg trening

Musikk som motiverer!

blogg oppskrifter

Sukker- og glutenfri ostekake!

blogg kosthold oppskrifter

5 søte og sukkerfrie fristelser!

blogg kosthold oppskrifter

Hvordan spise sunt i sommer?

blogg kosthold oppskrifter

Sjokoladebefengt frokostshake

blogg

Morgenstund

blogg

Lørdagsmagi

blogg

Triathlon?

blogg kosthold

Potetsalat og spontantur

blogg

Sommer !

blogg

Flink pike

kosthold

Fredagsburger !

blogg kosthold

Dark chocolate smoothie

blogg trening

Rumpebonanza!

kosthold

Burger delight

trening

Hjemmetrening

blogg

For stor?

blogg

Pizzakveld

blogg

God fredag!

Blogglisten hits